У православній церкві це день вшанування пам'яті апостола від 70-ти Якова, брата Господнього по плоті. Інші назви свята: «Яків», «Яків Праведний», «Яків Гужник», «Гужники». Люди вірили в те, що птахи 5 листопада можуть заспокоїти землю своїм співом. Тому, проводили різні обряди, пов'язані з тим, щоб забезпечити добрий урожай у наступному році.

Є припущення, що Якова назвали братом Ісуса, бо він був Його двоюрідним братом. Але точної історії його життя ми не знаємо. Його згадують у кількох посланнях і діяннях, коли вже був апостолом. Згідно Біблії, Яків повірив у Христа тільки після воскресіння. Його згадують як апостола від 70-ти і першого єпископа Єрусалима. Помер Яків болісною смертю від рук юдеїв.

Іаків апостол, Православный календарь
Іаків апостол, Православный календарь

Чого не можна робити 5 листопада

Будьте обережніше, це дуже нещасливий день. Не займайтеся чужими справами і проблемами, присвятіть час собі і постарайтеся змінити свій спосіб життя. Не тримайте зла на інших, простіть їх, і покайтеся самі. Якщо ви – не фахівець в якійсь області, не беріться за цю роботу самі. Не варто нічого плануватися, все може піти прахом. Якщо знайдете в цей день вигнуту або зламану монету, вам зрадить коханий. Ще потрібно позбутися від непотрібних речей і дратівливих людей.

Народні прикмети на 5 листопада

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Град йде 5 листопада – прикмета, що до 25 листопада зима в двері постукає.
  • У день Якова навалило снігу, і він не тане – ознака теплої зими.
  • Дощ у цей день – до родючого року.
  • Той, хто до 5 листопада з боргами не розлучиться, – весь рік з ними буде.
  • В Яків день освідчитися в коханні – в наступному році буде весілля.
  • Хто сьогодні більше дров нарубає, той рік проведе в достатку.
  • Багато меду з'їси в Яків день – в наступному у великій кількості його збереш.
  • На Гужники ні за кого не поручаються – прикмета бути обдуреним.
  • На дорозі 5 листопада чобіт знайти – переїзд очікується. Якщо ж цю знахідку перша побачила незаміжня дівчина – прикмета, що скоро другу половинку свою зустріне.
  • Побачити у Яків день мертву птицю – до неприємності.
  • Хто сьогодні захворіє, той швидко піде на поправку.
  • Народжені 5 листопада – люди різнобічно розвинені, комунікабельні. Доля їх чекає складна, але вони багато чого доб'ються, завдяки своєму терпінню і дружелюбності.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.