У цей день необхідно згадати усіх померлих рідних, а ритуальний плач повинен оголосити всю округу. Інші назви свята: «Мартирій», «Маркіян», «Анастасія». .

Зазвичай у цей день йде сніг або дощ. Наші предки вважали, що природа страждає, тому підтримували її церемоніальними плачами. Під час них вони згадували близьких і рідних. Тому їх і назвали Дідівськими плачами. Обов'язково потрібно сьогодні піти на могили родичів. Якщо цього не зробити, то душа може сама прийти в дім і принести смерть. Жінкам потрібно прибирати березовими віниками, а чоловіками – дубовими. Часто додавали й інші трави, вважалося, що вони зможуть захистити могилу від руйнувань. Коли будете прибирати, обов'язково запаліть церковні свічки. Їх має бути стільки, скільки покійних в могилах. Так ви покажете рідним, що їх пам'ятаєте і шануєте.

Могила, Сегодня
Могила, Сегодня

Після походу на цвинтар прийнято накривати стіл. На ньому обов'язково має бути поминальний пиріг з капустою. Спиртне не п'ють, замінюють його компотом із сухофруктів. А також ставлять страви, які подобалися покійним. Кожен присутній повинен взяти шматок пирога і сказати: «Царство Небесне рабу Божому (ім'я померлого). Нехай спочиває з миром».

Нужденним слід принести їжу, а безпритульним дозволяють переночувати в будинку. Часто приймають дітей, які залишилися без родичів. Зараз багато чого з цього складно зробити. Тому можете просто подати милостиню, відвідати дитячий притулок, принести подарунки та солодощі. Якщо знаєте, що хтось голодує, можете просто нагодувати його досхочу.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Народні прикмети на 7 листопада

Але все ж головна традиція у цей день – лити сльози. Спочатку плакали дівчата, згадували добро про небіжчиків, потім вже старші жінки, а потім хлопці і чоловіки. Але ні в якому разі не плачте в подушку. Вона вбере прикрості і нагородить сплячого кошмарами і мігренню. Спочатку слід згадувати кровних рідних, а потім вже інших родичів. Далі поминають прийомних дітей і батьків, друзів. Але сусідів і приятелів оплакувати не варто, так ви тільки потурбуєте душі.

Ще, якщо ви встанете рано вранці і запалите церковну свічку, то можете попросити померлих родичів допомогти порадою. Тоді на наступний день прийде рішення вашої проблеми.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.