В церковному календарі це дата вшанування пам'яті святих Акиндіна, Пігасия, Анемподиста, Аффонія, Єлпидифора та інших мучеників. У народі день також називали Житницями, так як на Акиндіна було прийнято молитися про збереження зерна. Інші назви свята: «Акиндінів день», «Акундинів день», «Житниці».

Пігас, Акиндін і Анемподист служили у царя Сапора II. Таємно вони проповідували християнство, але правитель дізнався про це, коли почав гоніння на християн. Їх судили, катували, але вони не відреклися від своєї віри. Люди бачили їх страждання, приєдналися до них навіть тисячі і повірили в Христа. Цар не зміг домогтися свого, тому всіх стратив.

Акіндін і Пігасій, фото: В гостях у кудесницы
Акіндін і Пігасій, фото: В гостях у кудесницы

Чого не можна робити 15 листопада

День добре підійде, щоб купити собі новий одяг, але не можна купувати занадто дешеві речі, так як вони не принесуть радості. Постарайтеся нікого не ображати, краще навіть вибачтесь перед тими, кого образили в минулому. Можна розплатитися з боргами, але не можна віддавати гроші лівою рукою в руки. Так у вас можуть забрати удачу. Покладіть їх на стіл правою рукою.

Народні прикмети на 15 листопада

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо по небу пливуть рідкісні хмари або небо зовсім чисте, то незабаром настануть холоди.
  • Якщо на Акиндіна і Пігасия дороги розвезло, то морози прийдуть тільки в грудні.
  • Якщо синиця тулиться до хати, то скоро настане зима.
  • Якщо синиці починають частіше звичайного вилітати з гнізда і клювати кору дерев, то погода незабаром зміниться в гірший бік.
  • Якщо галки зграями підлітають до будинку, то скоро піде снігопад.
  • Цей день доречний для покупки речей та одягу.
  • Народжені 15 листопада зазвичай доживають до старості. Вони відрізняються тим, що пізно лягають спати. Носити їм слід гранат.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.