Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять святої княжни Анни Всеволодівни — дочки київського князя Всеволода Ярославича. У народі її прозвали Холодною, так як погода в ці дні починала змінюватися, наставали холоди і зима вступала у свої права. Інші назви свята: «Ганна», «Кросник», «Агапій», «Баби».

Можете в цей день простежити за погодою. Вважається, що день без снігу принесе в наступному році поганий врожай, а мороз - голодну осінь. Якщо дуже сильно горять дрова, то може початися буря, а низькі хмари передвіщає сильний холод.

Народні прикмети на 16 листопада

Дівчатам можна зайнятися рукоділлям, так як саме цим і займалися наші предки в короткі темні дні. Вважалося, що якщо дівчина погано це робить, постійно щось плутається і так далі, то й долю не зможе собі побудувати.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

З страв прийнято готувати кисіль, пироги, млинці з начинкою і з заморожених ягід, їх залишали на вулиці, щоб вони охололи. До млинців подають молоко, теж заморожене. Його потім крошать ножем і так подають до столу. Для дітей його посипають цукром.

Ягоди, фото: Пищевые добавки
Ягоди, фото: Пищевые добавки

Є повір'я, що на Ганну Холодну спускається нечисть на землю, подивитися, як живуть люди, щоб підготуватися до розгулу на святки. Людям вона зла заподіяти не може, тому й поводиться тихо. Але краще поберегтися. Не покидайте будинок без потреби і уникайте людних місць. Далеку дорогу краще перенести на завтра, а також небажано сваритися. Проте цей день також відмінно підходить для зняття порчі і пристріту. Тому у знахарів зазвичай додається роботи.

Ще на Ганну сняться віщі сни. Якщо сон був поганим, то потрібно три рази дунути в бік вікна. Якщо ви чхнули натщесерце, то вам зізнаються в коханні. А якщо приміряєте на себе чужий головний убір, то ніяка гидота до вас не причепиться.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.