В церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Феодота. У народі його прозвали Льодоставом, так як у цей день лід продовжував сковувати річки і озера. Інші назви свята: «Федот Льодостав», «Федот Корчемник», «Зимородок».

Життя Феодота пройшло в III столітті в Мелітіні. Він був відкритим проповідником християнства, добрим і завжди допомагав християнам. Федот багатьох впускав у свій дім, щоб вони могли провести богослужіння, відвідував в'язнів у тюрмах, викуповував, ховав померлих. За переказами, він дістав з моря 7 тіл мучениць і поховав їх. Про це розповіли правителю і варта схопила святого. Його жорстоко катували, але це не зломило його віру, тому Феодота обезголовили.

Святий Феодот, фото: Православный календарь
Святий Феодот, фото: Православный календарь

Чого не можна робити 20 листопада

Вагітним не можна в цей день їсти на бігу, інакше дитина все життя буде неспокійною, а також не можна багато спати, а то малюк виросте неймовірно ледачим. Не плануйте нічого значного, краще зробити невеликі справи. Також не бажано переїжджати або змінювати квартиру. День ще погано підходить для заручин і одружень. Ще на Федота заборонено в'язати.

Народні прикмети на 20 листопада

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо рясно йде сніг, то навесні розійдуться річки.
  • Якщо на Федота випав рясний перший сніг і покрив сиру землю, то вродить жито.
  • Якщо сніг ліг щільно до стін будинку, то урожай буде непоказним, а якщо є зазори, то багатим.
  • Якщо на дворі ожеледь, то така погода простоїть ще кілька днів.
  • Якщо лід на річках вставав купами, а на дорогах утворилися снігові купини — це означало, що наступне літо буде хлібним.
  • Якщо галки підняли неспокійний крик – бути снігопаду.
  • Якщо вагітна жінка в цей день буде читати молитви, вести себе скромно і доброзичливо, то дитина народиться здоровою.
  • Народжені 20 листопада відрізняються працьовитістю. Такі люди дуже работящі. Носити їм слід топаз.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.