Інші назви свята:

  • «Михайло»,
  • «Михайло Грязнік»,
  • «Михайлівські відлиги»,
  • «Михайлівські бруду»,
  • «Дворовий».

Михайлів день вважався веселим і ситним святом, оскільки до цього дня в селянських господарствах хліба ще було багато, а основні роботи в полі вже були закінчені. У багатьох слов'янських традиціях день зв'язувався з початком зими.

Історія свята

У християнстві це день вшанування архангелів і ангелів. Свято встановили в 4-му столітті, Лаодикійський собор. Дата пов'язана з нумерологією, так як листопад це 9-й місяць, це символ 9-ти ангельських чинів. За Юліанським календарем день відзначали 8-го числа, так як в «день осмий» повинен був відбутися Собор всіх сил небесних під час Страшного суду.

Традиції та обряди

Найчастіше в цей день на Русі була відлига, дороги танули і тому день часто називали Михайлівськими грязями. З цього приводу говорили: «Якщо Михайло шлях порушив, не чекай його до зимового Миколи (19 грудня)". Але також часто були і морози, якщо земля покрилася інеєм, то скоро буде сильний сніг. А якщо на початку дня був туман, то варто було чекати відлиги.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Селяни відзначали михайлівські свята, як закінчення всіх сільських робіт. Зазвичай в цей час вже всі отримали гроші за продаж товарів і платили працівникам за їх роботу. Господині ж в свою чергу накривали пишні столи зі смачними стравами, починалися гуляння. Вважається, що в цей день треба і самому піти в гості, і у себе прийняти гостей. В цей день зазвичай пили домашнє пиво, їли пироги зі свіжого борошна, мед і смажене м'ясо. Дуже часто таке святкування тривало тиждень до самого поста.

Раніше Знай.ua повідомляв, курс долара сильно зіпсує українцям новорічні свята.

Нагадуємо, що легендарна провісниця зробила прогноз на тиждень.

Також Знай.ua повідомляв про те, що існує 5 типів імен, якими ні в якому разі не можна називати дитину.