Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять преподобної Матрони Константинопольської. Інші назви свята: «Матрона зимова», «Мотря наставниця», «Зима стає», «Зимовий день». У цей день на Русі молилися перед іконою «Скоропослушниця» про прозріння очей, кульгавості, за дітей, про бажання мати здорову дитину, про порятунок з полону і при корабельній аварії.

Матрона була родом з Константинополя, в якому жила у 5 столітті. Юною її видали заміж за заможного чоловіка. У подружжя навіть народилася дочка. Але Матрона все одно захотіла присвятити життя Богу і залишила сім'ю. Щоб чоловік її не знайшов, вона пішла в чоловічий монастир преподобного Вассіана. Але ігумен розкрив її таємницю і відправив у жіночий монастир в сусідньому місті. У ньому вона потім стала ігуменею.

Чого не можна робити 22 листопада

У цей день прийнято віддавати бідним свій одяг, але не можна віддавати його не попраним, тому що ви передасте їм свою удачу. Постарайтеся поменше розмовляти і не брати на себе багато турбот. Не варто брехати і хитрувати, а також планувати важливі зустрічі та переговори. Також не їжте жирну і важку їжу.

Народні прикмети на 22 листопада

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо іній видно неозброєним оком, то наступного року вродить овес.
  • Якщо іній затягнув дерева – бути лютим морозам.
  • Якщо на Мотрю почався дощ, то майбутній урожай пшениці буде багатим.
  • Якщо небо затягнуте хмарами і падає сніг, то травень буде дощовим.
  • Гуси гуляють по льоду – буде відлига.
  • Побачений на Мотрю сон збудеться опівдні наступного дня.
  • Народжені 22 листопада володіють хорошим здоров'ям. До старості люди стають забезпеченими. Носити їм слід рубін.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.