Чорна п'ятниця

Кожен рік відразу після Дня подяки в п'ятницю починається Чорна п'ятниця. Це день, коли магазини і постачальники послуг пропонують величезні знижки і влаштовують розпродажі. Чорна п'ятниця є відмінним днем для шопоголіків і тих, хто просто хоче заощадити. Розпродажі влаштовують в західних країнах, щоб можна було дешевше купити товари перед Різдвом. Історія свята бере свій початок ще з 19 століття, для прикладу, сам термін «Чорна п'ятниця» з'явився в 1966 році. Але зараз цей день популярний не тільки на Заході, але і в нашій країні. Хоча в Україні в магазинах і торгових центрах збільшується кількість відвідувачів, але такого сильного ефекту, як в Америці, все ж таки ще немає.

Є дві версії про походження назви. Вважається, що день названий так через сильні пробки на дорогах після Дня подяки. Але ще є й інша версія. Бухгалтерську звітність вели по-особливому у цей день: збитки записували червоним, а прибуток – чорним. Тому чорного кольору більше.

Чорна п'ятниця, фото: Keddr.com
Чорна п'ятниця, фото: Keddr.com

Всесвітній день відмови від покупок

Цей день заснували спеціально в ту саму дату, що й Чорна п'ятниця. Його теж відзначають в п'ятницю після Дня подяки. У масових тиснявах в гонитві за знижками багато людей отримують травми, а деякі з них несумісні з життям. Люди ніби божеволіють, сваряться, споживають більше, ніж їм насправді потрібно, і така тенденція надмірного споживання все зростає. Упаковки стає більше, доставляють теж більше товарів, а все це шкодить навколишньому середовищу. Ідея подібної акції зародилася в 1992 році, про свято висловився канадський журналіст Калле Ласн. Він вважав, що причину фінансової кризи потрібно шукати не в ліквідності або нерегульованих ринках, а в культурі надлишкового і бездумного споживання. Організатори акції пропонують на 24 години відмовитися від покупок. Зазвичай акції проводять, як мирні демонстрації, показують антирекламні ролики. Наприклад, повідомляють, що середній житель Америки купує в 5 разів більше, ніж мексиканець і в 30 разів більше громадянина Індії.

Всесвітній день відмови від покупок, фото: Вікіпедія
Всесвітній день відмови від покупок, фото: Вікіпедія

Популярні новини зараз
Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Православні свята:

  • Апостола і євангеліста Матвія.
  • Пісний день.

Матвіїв день

В цей день відзначається пам'ять Левія Матвія. Зазвичай у цей день трапляються відлиги, і предки жартували, що це зима пітніє у своїй шубі, так як занадто рано прийшла. Якщо в цей день дме сильний вітер, то хуртовини триватимуть до Миколи Зимового, а якщо хмари пливуть низько, то слід чекати холоднечі. Хоча напередодні розпочався строгий пост, але на Русі все ж ходили в гості, але стіл накривали пісний. А скромні частування легко компенсували душевними розмовами.

Народні прикмети на 29 листопада

Іменини в цей день

Василь, Віктор, Дмитро, Іван, Макар, Матвій, Михайло, Микола, Сергій, Федір


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.