В церковному календарі це день вшанування пам'яті апостола від 12-ти, євангеліста Левія Матвія. Інші назви свята: «Матвій», «Матвій – зима відпітній», «Зима пітніє». Прізвисько «Зима відпітній» день отримав за те, що 29 листопада часто бували відлиги. Також називали день Матвієм Вітродуєм, так як часто дув дуже сильний і холодний вітер.

Це другий день Різдвяного посту, а значить пишні застілля влаштовувати не можна. Але на пісну вечерю з чаюванням все одно збиралися. Ви можете зробити так само, ходити в гості ніхто не забороняє. Жінки раніше влаштовували посиденьки в одному будинку, щоб зайнятися рукоділлям, заспівати пісні, розповісти різні історії. Багато також ворожили.

Народні прикмети на 29 листопада

В цей день краще не займатися важкою працею. Просто добре проведіть час з гостями. А якщо прийшла небажана людина, все одно прийміть її, почастуйте. А ось, коли вона піде, просто вимийте підлогу і вхідні двері зі святою водою. Також краще не надягати червоний одяг, так ви можете накликати на себе біду. З такої ж причини на Матвія краще не дивитися в дзеркало.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також був цікавий ритуал для молоді. Потрібно було пройтися по селу і зібрати по курниках яйця. Потім їх зносили в один будинок, варили і влаштовували «яєчні бої», як на Великдень. Хлопці «билися» окремо, а дівчата – окремо. А переможці цих двох груп ставали парою вечора. Їм перев'язували руки стрічкою і водили навколо таких «заручених» хороводи, поки пара танцювала в колі.

Яйця, фото: Ezoterika.me
Яйця, фото: Ezoterika.me

Для людей похилого віку теж була справа, вони ділилися з онуками і дітьми історіями з життя, загадували різні загадки та розповідали про різні прикмети.

Ще можна провести замову на бажання. Опівдні потрібно зібрати хвою і березові гілки і зробити з них багаття. Потім встаньте проти вітру. Коли багаття досить розгориться, киньте в нього нитку, на яку потрібно наговорити своє бажання. Коли вона загориться, скажіть: «Ти, ниточка, гори і виконай моє бажання. Вітер, попіл забери і задумане здійсни. Амінь». Дочекайтеся, щоб вогнище прогоріло, а золу закопайте в землю. Йдіть, не озираючись, не вітайтеся ні з ким, поки не переступите поріг дому. Ні в якому разі не давайте нікому цукор і сіль.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.