В церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Григорія Чудотворця, єпископа Неокесарійського. Інші назви свята: «Григорій», «Нікон», «Зустріч Сівера», «Предзим'я». Зимвказником день називався тому, що визначав яка буде погода взимку. У народі його прозвали Сівером, так як в ці дні починав дути холодний північний вітер.

Наші предки розважалися дуже цікавим способом, вони «закатували зиму». Дорослі і діти кидають один в одного сніг і катаються в ньому. Колеса теж катали, так пробували дізнатися, якою буде погода взимку. Якщо колесо покотилося далеко, то зима буде з відлигами. Дивилися і просто за погодою – до полудня показує, якою буде погода в першій половині зими, а після – у другій.

Народні прикмети на 30 листопада

Жінкам можна провести день за в'язанням. Є повір'я, що всі речі, які пов'язали на Григорія, будуть теплими. Такий одяг буде захищати від вітру, холоднечі і хвороби. Шкарпетки будуть особливо теплими і підійдуть для самих суворих днів зими. Краще робити їх вовняними. Раніше на таку вовну навіть наговорювали особливі слова і 9 разів читали «Отче наш».

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Також це відмінний день для господинь, він ідеально підійде, щоб передати досвід молодшому поколінню. Матері можуть навчити дочок готуванню, в'язанню, шиттю, як вести сімейні справи. Якщо є щось інше, чим би ви хотіли поділитися, теж розкажіть. Так робили і ворожки і ворожбити, навчали наступників своїх навичок.

В'язані шкарпетки, фото: Lachat.ru
В'язані шкарпетки, фото: Lachat.ru

Сьогодні можна загадати бажання на гілочках дерев. Їх потрібно позначити насічкою або ниточкою і закопати в сніг. Якщо 9 днів палиця лежить на місці, то Вищі сили ваше прохання не почули, а от якщо зникла, то ваше бажання збудеться.

Ще постарайтеся задобрити птахів і тварин. Дайте їм їжу, запустіть в будинок погрітися, побудуйте годівниці. Це допоможе їм пережити сувору зиму. Можете зробити це разом з дітьми і навчити їх так співчуттю.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.