У православному календарі це день пам'яті святителя Прокла Константинопольського патріарха. Інші назви свята: «Прокл», «День Прокла і Прокли», «Проклинатели нечисті».

В цей день було прийнято проклинати всяку нечисть, щоб вона довше не вилазила зі своїх нір і не псувала життя людині. Наші предки вірили, що нечисть, яка сховалася під землю, може легко проникнути в трубу або через відкриті двері та вікна в житло людини. А найбільш активними темні сили вважаються вночі. Тому перш ніж лягати спати, слід освятити весь будинок святою водою і перехрестити. Приділіть увагу кожній щілці, навіть вентиляції.

Посуд з водою потрібно прикрити гілочками, складіть їх у вигляді хреста. Ще боїться нечисть чортополоху. Його верхівки слід зібрати, коли він цвіте, а потім посушити під сонячними променями. Далі його пов'язують і палять над свічкою. Димом треба обкурювати двері і вікна.

Нічні кошмари, фото: Версия Инфо
Нічні кошмари, фото: Версия Инфо

Найбільш страшною для жінок вважається злий дух – матоха. Вона штовхає господинь під руку, відволікає. Тому під час домашньої роботи можна випадково нанести собі травми: обпектися, порізатися. Діти і дорослі боялися баєчника, він насилає страшні сни. Щоб це в нього не вийшло, потрібно перед сном 9 разів прочитати «Отче наш», вмитися святою водою і витертися виворотом натільної білизни.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Роблять в цей день обереги не тільки від нечисті, але і від злих людей. Візьміть старий ніж або зламаний серп, або ще щось гостре і покладіть його за віником в кутку вхідних дверей ручкою вниз. Якщо в будинок зайшла темна сила чи погана людина, то віник впаде. Тоді гострий предмет прийме на себе удар і його потрібно очистити. Для цього обмийте його святою водою, начитайте «Отче наш» і можете ставити в колишнє місце.

Народні прикмети на 3 грудня

Також Проклу прийнято молитися, щоб він уберіг в дорозі. Для цього є просте пояснення. Раніше дорога, що висохла від бруду, припорошувалась снігом, але до такого шляху все одно ставилися з недовірою.

Від злих людей також можна прочитати замову. Це відноситься і до неприємного для господаря гостя, і до просто тих, що зустрічаються на вулицях. Коли людина зайде в будинок, потрібно прочитати слова: «Ти поріг мого житла переступив, дозволу не запитав. У святого Прокла допомоги попрошу, щоб ти забув дорогу до дому мого. Забув назавжди, інакше буде з тобою лихо». А коли піде, три рази перехрестіть вхідні двері.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.