У православному календарі це день вшанування великомучениці Катерини Олександрійської. Інші назви свята: «Катеринин день», «Катерина Женодавица», «Перше катання на санях». На Русі особливо вшановували святу Катерину жінки, так як вона вважалася покровителькою шлюбу і наречених, а також помічницею породіль та вагітних. Звичайно ж, ви можете звернутися до неї з такою молитвою.

За традицією в цей день наші пращури перший раз за зиму каталися на санях. До речі, сани були дуже красивими, їх фарбували в яскраві кольори, холотили, облямовували хутром вовка і ведмедя. Найпершими їхали молодята, які уклали шлюб восени. Дівчина виїжджала з двору, обов'язково кланялася сусідам на всі сторони. А за саньми молодят їхали й інші, з рідними і близькими.

Катерина Санниця, фото: Википедия
Катерина Санниця, фото: Википедия

Після повернення, батьки чоловіка клали на поріг овечий кожух навиворіт, невістка обов'язково повинна була ступити на нього. Вважалося, що це допоможе очистити дівчину від злого ока і захистить від нечисті.

На санях влаштовували також гонки, в основному на спір. Багаті люди робили великі ставки. А для дітей було своє заохочення – переможця програвший віз в гору.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

В день Катерини хлопці запрошували дівчат покататися на санях, таким чином вони зізнавалися у своїй симпатії. Оточуючі дивилися, хто до кого частіше сідає в сани. Так вони намагалися спрогнозувати, хто за кого заміж вийде. Іменинницям робили подарунки у вигляді санок з ляльками.

Народні прикмети на 7 грудня

У святої Катерини можна також попросити допомоги в пошуку хорошого чоловіка. Хлопців вона може вберегти від злосливої жінки, а жінці допомогти з щастям в сім'ї, з легкими пологами і спокійною вагітністю.

Є ще кілька цікавих прикмет у цей день. Якщо вагітній приснився кіт, то у неї народиться син, а якщо собака – буде донька. Якщо в цей день поламалися санки під час катання, то в житті відбудуться зміни. А якщо дівчина з хлопцем зіткнулися під час катання, то вони скоро стануть парою. Якщо на Катерину у дівчини виллється вода, а хлопець, який йшов позаду, вступить в калюжу від неї, то між ними буде симпатія.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.