В церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобного Сави Освященного. Інші назви свята: «Сава», «Саввин день», «Сава з салом». За народним повір'ям в цей день ні за які роботи не бралися, так як все могло піти прахом.

Сьогодні не можна сваритися і працювати. По-перше, щоб не скривдити святого, а по-друге, за повір'ям. Згідно з ним, в цей день на вулицю виходить високий старий чоловік із сивою бородою. Він створює на склі візерунки. Якщо він тупотить, то ліс відразу починає шуміти, а якщо кричить – починає йти сніг. Зустріч з ним може бути дуже небезпечною, так як він заманює людей в ліс і заморожує до смерті.

Свята 18 грудня, фото: bestiary.us
Свята 18 грудня, фото: bestiary.us

Тому й сиділи весь день вдома і навіть лягали спати раніше, щоб навіть у вікні його не побачити. А ось, що потрібно зробити, так це помолитися і провести богоугодні бесіди, щоб порадувати святого Саву в його день.

Також Саву називали Сальником, тому що він спочатку напускає мороз, а потім різко підвищує температуру. Так він салить сніг. Щоб його привітати наші предки наливали невеликі калюжки води, щоб він спочатку заморозив її, а потім відтаював.

Популярні новини зараз
Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Народні прикмети на 18 грудня

Дівчата починали вишивати рушники для суджених. Чим швидше це вийде зробити, тим швидше вона й заміж вийде. Тканину отримували від матері, а вона в свою чергу спеціально пряла її для такого рушника.

Можна провести замову, щоб бути красивою. Для цього жінці потрібно встати раніше і зібрати свіжий нетопканий сніг з двору. Далі його заносять в будинок кладуть в ємність і кажуть: «По снігу Сава ходив, мені красу приносив. Щоб були рум'яні щічки, а губки червоні, щоб коса була густа, а фігура лита». Потім треба почекати, поки сніг стане водою і вмитися нею. Також талою водою збризкують все тіло від верхівки до п'ят. Утертися потрібно новим білим рушником, який потім слід покласти під подушку і спати на ньому три ночі. І в кінці потрібно цей рушник сховати в затишне місце.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.