В церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобного Сави Освященного. Інші назви свята: «Сава», «Саввин день», «Сава з салом». За народним повір'ям в цей день ні за які роботи не бралися, так як все могло піти прахом.

Сава був сином християн в Каппадокії в 5 столітті. Коли йому виповнилося 17 років, у нього з'явився дар чудотворця, зміг зцілювати хворих і біснуватих, а також творив інші чудеса. Однак спосіб життя він вів чернечий. До нього почали приходити люди, охочі вчитися у нього, побудували в його печері церкву. А сам Сава заснував кілька обителей і розробив Єрусалимський статут, ним потім керувалися всі монастирі в Палестині.

Святий Савва, фото: Униан
Святий Савва, фото: Униан

Чого не можна робити 18 грудня

У цей день заборонено працювати, так як можна не тільки скривдити святого, але і нарватися на дуже страшне створіння. За повір'ям на Саву виходить високий сивий бородатий старий і дихає на скла, малюючи на них візерунки. Тупанням він змушує ліс шуміти, а криком – йти сніг. Якщо з ним зустрітися, то він може заманити вас в ліс і заморозити до смерті. Тому краще не виходити з дому і раніше лягти спати, щоб навіть у вікні його не побачити.

Народні прикмети на 18 грудня

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Варвара мостить, Сава стелить.
  • Варвара мостить, Сава гвіздки гострить, Микола прибиває.
  • Варвара завалить, Сава засалить, а Микола закує.
  • На Саву зима річки засалює.
  • Якщо на Саву дме сильний вітер, то після Петрового дня (12 липня) і до кінця липня також слід було чекати сильного вітру.
  • Якщо сніг почав нерівномірно підтавати (з просвітами), то незабаром наступить відлига.
  • Якщо білки залишили дерева і на землю спустилися, то незабаром настане тепло.
  • Якщо снігур заспівав, то скоро підніметься хуртовина зі снігом і дороги розвезе.
  • Якщо дим волоком тягнеться – буде негода.
  • Сватання в Савин день принесе щастя молодим.
  • Народжені 18 грудня можуть багато чого досягти в житті. Носити їм слід хризоберил або хризоліт.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.