Український різдвяний "Щедрик" вважається справжньою національною гордістю, оскільки його знають у всьому світі. Щедрик став символом Різдва не тільки в Україні, але і за кордоном. Особливе значення пісня має в США, там її давно знають під назвою "Carol of the Bells".

Автором інструментальної обробки народної пісні став "Щедрик" став композитор Микола Леонтович, який є уродженцем Подільської губернії — нині Вінницька область. Над своїм творінням митець працював усе життя. Перша версія мелодії з'явилася ще в 1901 році, а в 1919-му вийшла фінальна п'ята версія.

Виконання "Щедрика", скріншот: YouTube
Виконання "Щедрика", скріншот: YouTube

У 1916-му "Щедрик" вперше виконали на сцені Київського університету. А в січні 1919 року за ініціативою тоді голови Директорії УНР Симона Петлюри була створена Українська республіканська капела. Саме вона показала "Щедрик" всьому світу, об'їхавши з гастролями 17 країн. Закордоном "Щедрик" вперше прозвучав 11 травня 1919-го в Національному театрі Праги.

У Нью-Йорк "Щедрик" добрався 5 жовтня 1921-го, його було виконано у Карнегі Холі. Англомовну версію української пісні створив у 1936-му американський композитор з українськими коренями Петро Вільховський. Відтоді Carol of the Bells стала невіддільною частиною Різдва в США.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Український "Щедрик" прозвучав і в багатьох голлівудських фильмах. Серд них "Південний парк", "Маппет Шоу" "Сімпсони", "Гріффіни", "Менталіст", "Один вдома", "Міцний горішок", "Гаррі Поттер" та інші.

Нагадаємо, Святвечір 2019: головні звичаї та прикмети напередодні Різдва

Як повідомляв портал "Знай.ua", принц Гаррі перетворився на Санту: онук королеви оригінально привітав з Різдвом дітей загиблих військових

Також "Знай.ua" писав, про католицьке Різдво 2019: дата святкування, традиції, чи буде вихідний