У цей день Православна церква вшановує пам'ять святої Анастасії, яку в народі прозвали Узорішительницею. Інші назви свята: «Анастасія», «Анастасія Узорешітельниця», «Анастасія постница», «Федотья».

Анастасія жила в III столітті в Римі. Якраз тоді правив імператор Діоклетіан, а значить і були гоніння на християн. Свята Анастасія отримала прізвисько Узорешітельниця, тому що намагалася, як могла, полегшити в'язням в ув'язненні життя. А потрапили вони туди саме через віру. Потім Анастасії також стали молитися жінки, щоб звільнитися від інших «уз» -- вагітності.

Свята 4 січня, фото: Википедия
Свята 4 січня, фото: Википедия

Чого не можна робити 4 січня

Ні в якому разі не бийте і ніяк не карайте тварин. Вважається, що тоді у вас скують руки і ноги хвороби. Не можна в'язати на Анастасію і ходити босоніж, так як тоді хтось з рідних може опинитися в ув'язненні. А чорною роботою не займайтеся, щоб в будинку ніхто не помер. А ще не забувайте, що зараз проходять останні дні Різдвяного посту, і є заборони не тільки на їжу, але і на погані дії і темні думки.

Народні прикмети на 4 січня

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Погода на Анастасію пророкує жовтневу.
  • Бурульки рясно висять 4 січня, – за прикметами, очікується урожайний рік.
  • Хмарки йдуть назустріч вітру в Настасьїн день, – бути снігопаду.
  • Водойми на Анастасію подрібніли, – прикмета до літньої посухи.
  • Непогано, коли ніч з 3 на 4 січня проходить без снів, – значить, попереду очікується спокійне життя. Якщо побачити погане сновидіння, то бути біді.
  • За народними прикметами, якщо 4 січня в день Анастасії у жінки почалися пологи, то вони пройдуть легко і швидко.
  • Народжені в цей день люди – домовиті, створюють міцні і щасливі шлюби.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.