В цей день було прийнято вшановувати повивальних бабок. Бабок прозвали повивальными, тому що вони повинні були спеленати новонародженого, «звити» його таким чином, щоб він не виліз з пелюшок і не був обмежений у рухах. Інші назви свята: «Собор Пресвятої Богородиці», «Святки», «Бабине свято», «Юхим».

У цього свята дуже стара історія. Повивальних бабок вважали далекою ріднею тих сімей, де вони приймали пологи. Не кожна могла стати повитухою. Жінка обов'язково повинна бути вже немолодою і мати здорових дітей. Та й руки в неї повинні бути вмілими. А ось що ще цікавіше, так це те, що за церковним календарем відзначають Собор Пресвятої Богородиці. У цей день прийнято підносити подячні пісні і молитви до Діви Марії, за те, що день тому вона народила Ісуса Спасителя.

Свята 8 січня, фото: Храм великомученика
Свята 8 січня, фото: Храм великомученика

Чого не можна робити 8 січня

Ні в якому разі не купуйте мотузку або подібні вироби, так як є повір'я, що тоді у сім'ї хто-небудь повіситься. Також заборонено готувати кисіль і їсти його, це до небіжчика. А також категорично заборонено виносити 8 січня з дому розбитий посуд і будь-який непотрібний мотлох. Так ви притягнете у свою сім'ю нещастя.

Народні прикмети на 8 січня

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Закружляла завірюха і мороз стоїть 8 січня, – прикмета до поганого літа.
  • Урожайний рік на просо обіцяє сонячна погода Бабине свято.
  • Співає зяблик на Бабині каші, – прикмета до відлиги.
  • Якщо каша пригоріла 8 січня, – снігопади будуть частими гостями цієї зими.
  • Потепління обіцяє біле полум'я в печі.
  • Сороки галасують, – прикмета, що заморозки настають.
  • Зоряне нічне небо перед сніговою бурею буває.
  • Народжені 8 січня володіють веселою вдачею. Вони вміють домовлятися з іншими. Ніколи не будуть жити в бідності.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.