В цей день було прийнято вшановувати повивальних бабок. Бабок прозвали повивальными, тому що вони повинні були спеленати новонародженого, «звити» його таким чином, щоб він не виліз з пелюшок і не був обмежений у рухах. Інші назви свята: «Собор Пресвятої Богородиці», «Святки», «Бабине свято», «Юхим».

Раніше жінки народжували не з лікарями, а з жінками повитухами, які зазвичай мали кілька дітей і були зрілого віку. Вони допомагали дитині з'явитися на світ, заговорювали, полегшували біль, обкурювали цілющими травами, по-особливому топили лазню. Пологи завжди були складними, а тому жінки дуже поважали повитух, які в ці важкі хвилини знаходяться поруч і допомагають.

Народні прикмети на 8 січня

Тому 8 січня всі жінки, які вже народжували, збиралися разом і дякували повитухам за їх працю. Вони несли частування у вигляді млинців і пиріжків, а також різні подарунки: білизну, одяг, тканину, рушники. Сама баба-повитуха варила гречану кашу з маслом для гостей. Тому свято і називали ще Бабиними кашами. Давала повитуха ще й солодощі, щоб жінки були привабливими для чоловіків. Над жінками, які дуже хотіли мати більше дітей, повитуха розкидала просо, яке вважається символом родючості. В кінці свята співали пісні й водили хороводи.

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Свята 8 січня, фото: russian-menu
Свята 8 січня, фото: russian-menu

Постарайтеся в цей день обов'язково поїсти каші з гречки або проса. А щоб не було проблем з вигодовуванням потрібно сьогодні випити більше молока. Раніше повитухи наливали його за комір, а жінки їм на руки лили воду, щоб пологи пройшли легко і чисто. Також слід подякувати всім, хто допомагав вам з вагітністю та пологами: лікарям, рідним, друзям. Але саме головне – треба піти до храму, поставити свічку і помолитися Діві Марії. Ви можете звернутися до неї з проханням, так і просто подякувати за здоров'я і мир в родині.

Наші прабабусі і ще більш старші покоління поминали також і померлих повитух. Їм на могилки приносили горщики каші, солодощі і чарочку спиртного. Робили це, щоб жінки не народжували в жахливих муках в цьому році. Також проводять сьогодні обряд на легкі пологи. Для цього потрібно зрізати клаптик шерсті у вагітної кішки і загорнути його в тканину. На цей згорток проговорити: «Кішка легко котиться, так і я зможу спокійно розродитися. Амінь». Потім покладіть згорток під подушку. Коли почнуться пологи, його дістають і тримають у руках, поки не здасться голівка дитини. Оберіг викидати не можна. Після пологів його спалюють в печі, та так, щоб ніхто не знав про це і не бачив.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.