Відомий український журналіст Ігор Лесєв пояснив, що спільного між авіакатастрофою українського літака МАУ, яка сталася 8 січня в Ірані, та збиттям Боїнга 777 біля Донецька.

Відповідний допис він опублікував на особистій сторінці у соціальній мережі Facebook.

"Історія з катастрофою українського "боїнга" під Тегераном має багато спільного зі збитим малазійським "боїнгом" MH 17 над Україною. При цьому схожість має дуже багато політико-фонових ідентичностей і кінцевого вигодонабувача від трагедії", - написав Лесєв.

Ігор Лесєв
Ігор Лесєв

"По-перше, у двох випадках дивним чином присутній український фактор. У першому випадку борт був збитий над територією України. У другому вже сам літак належить нашій країні. По-друге, країна виробник літаків США. Це означає, що американська сторона отримує доступ до всіх технічних даних в ході розслідування. По-третє, кожен раз на борту потерпілого літака не виявлялося громадян США", - додав журналіст.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Однак Лесєв акцентує увагу на тому, що набагато більше значення має контекст та події, що передували цим катастрофам. Малайзійський "боїнг" була збито у розпал боїв на Донбасі, коли українські війська активно наступали. Журналіст наголошує, що від збиття літака виграла саме американська сторона.

знищення Боїнга MH17
знищення Боїнга MH17

"Відразу ж після збитого "боїнга" на Донбасі розгорнулося справжнє криваве місиво. Обидві сторони вже не стримували себе у застосуванні зброї всіх видів і рахунок жертв перейшов з десятків на сотні. І хоча Україна в тактичному плані кампанію 2014 року програла, підсумком чого став Іловайський котел і перші Мінські угоди, сам проект Новоросія виявився остаточно закритий саме влітку чотирнадцятого. І каталізатором того, що схилило світову громадську думку в бік України, став саме збитий малайзійський "боїнг", - заявив Лесєв.

Журналіст також окреслив, що передувало катастрофі в Ірані. Зокрема, США за наказом Дональда Трампа вбили іранського генерала Касема Сулеймані, що світ сприйняв неоднозначно. Іранська влада назвала вбивство Сулеймані "терористичним актом" й розцінила це, як початок війни.

Авіакатастрофа в Ірані
Авіакатастрофа в Ірані

"І ось тут з'являється український "боїнг". І він перекриває весь негативний фон для Штатів. З'являються системні вкидання про ракету. Так це чи ні, зараз навіть вдруге. Інформація йде в руслі "терористичної агресії Ірану". І ось уже вбивство Сулеймані не здається десь у Берліні чи Парижі таким вже диким. Адже країна, яка збиває на своїй території цивільні судна, нехай навіть помилково, вже сама по собі неадекватна", - йдеться у дописі Лесєва.

Таким чином, за словами журналіста, США зміщує акцент світової уваги від власних дій, до дій Ірану. При цьому, з'явилася інформація, що літак МАУ був збитий саме іранською ракетою.

"Висновки? Перший. Схоже, на "аербасах" літати таки безпечніше. Другий. Рівень безпеки польоту на "боїнгу" дуже здорово підвищується шляхом наявності на борту громадян США", - резюмував журналіст.

Зазначимо, що у середу, 8 січня, Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" ("МАУ") розбився незабаром після вильоту з аеропорту Імама Хомейні в Тегерані. На борту перебували 168 пасажирів та 9 членів екіпажу, зокрема, 82 жителі Ірану та 63 канадців.

За інформацією видання Al-hadath, літак міг бути випадково збитий іранською ракетою. Падіння лайнера відбулося невдовзі після того, як Іран завдавав удару по військових базах США в Іраку. Відтак, не пов’язати між собою ці дві події важко.

Нагадаємо, 8 січня український літак зі 180 пасажирами на борту розбився в Ірані. Боїнг 737 авіакомпанії "Міжнародні українські авіалінії" впав майже відразу після зльоту.

Як повідомляв Знай.uа, Андрій Пальчевський замість новорічних привітань висловив співчуття у зв'язку з катастрофою літака в Ірані.

Також портал Знай.uа писав, що влада Ірану відзвітувала щодо аварії борту МАУ: "Якщо літак збила ракета..."