Старий Новий рік

Це свято з'явилося за рахунок розбіжності Григоріанського і Юліанського календарів. Воно зараз складає 13 днів. Такий рідкісний історичний феномен вийшов через зміни літочислення. Тому Нових років у нас 2: за новим стилем і старим. Різниця постійно збільшується. Кожні сто років, коли число сотень на рік від Різдва не кратне чотирьом, на один день. Так що у 2101 році Старий Новий рік відзначатимуть 15 числа.

Лорі в Індії

Цей день відзначають у Північній Індії. Запалюють багаття, щоб відзначити кінець зими. Вогнище в Індії асоціюється з Агні. Навколо вогню здійснюють парикрама, тобто обходять його за годинниковою стрілкою й кажуть: «прийде благополуччя, і нужда буде вигнана». Потім роздають прасад, так називають їжу, яку пропонують богу і подарунки.

Свято 14 січня, фото: goldvoice
Свято 14 січня, фото: goldvoice

Лорі в сім'ї відзначають постом і подарунками один для одного, а ввечері влаштовують бенкет. Вночі навколо багаття співають пісні і танцюють, а вранці діти співають пісні, ходять від дверей до дверей, і просять щось натомість. Це трохи нагадує колядки. Ще можна побачити традиційний танець, в якому беруть участь тільки чоловіки – Бхангра.

Міжнародний фестиваль паперових зміїв в Індії

А ось на заході Індії, у місті Ахмедабад проводять фестиваль паперових зміїв. На ньому збирають не тільки професіонали, але і всі любителі і виробники паперових зміїв з усіх сторін світу. Дизайн зміїв вражає різноманітністю і барвистістю. Часто на цей фестиваль приїжджають одразу сім'ями і компаніями. А глядачі можуть спостерігати за тим, що відбувається на землі, на дахах своїх будинків та інших будівель. Фестиваль оспівує пересування сонця в північну півкулю і зміну сезонів року, а значить прихід весни.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Свято 14 січня, фото: India Daily
Свято 14 січня, фото: India Daily

Православні свята:

  • Обрізання Господнє.
  • День святого Василія Великого, архієпископа Кесарії Каппадокійської.
  • Святки.

Васильєв день

Васильєв день, який до календарної реформи збігався з початком нового року, відзначався на честь Василя Великого, відомого також як Василь Кесарійський. Для наших предків це було велике свято, а самого святого назвали Свинятником, тому що його вважали покровителем свиней і сьогодні обов'язково готували страви зі свинини. Особливо популярними були смажені поросята і варені окости. Також у ці дні обов'язково ворожили, зазвичай на заміжжя і любов.

Народні прикмети на 14 січня

Іменини в цей день

Олександр, Богдан, Василь, В'ячеслав, Григорій, Іван, Михайло, Микола, Петро, Платон, Трохим, Федот


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.