Туриці – давнє свято слов'ян

У слов'ян до приходу християнства цей день був присвячений туру – дуже шанованій тварині з магічною силою. В турі втілюється союз Велеса і Перуна на славу і процвітання Роду слов'янського. Його вважали покровителем пастухів, гуслярів і скоморохів (як і грецького Пана), ігор, танців, різного веселощів, лісових звірів і гаїв. На півночі його представляли гордим оленем, а в тайзі – сохатым.

Свято Дев'ятнадцятого дня місяця Султан – свято багаї

В громаді бахаї сьогодні відзначають це свято. Хоча у нього є свій початковий порядок проведення, але для людей відкриті всі можливості творчості і різноманіття варіантів. Свято складається з трьох частин: молитовна, адміністративна та соціальна. Під час будь-якої з них може звучати музика. Особливо заохочують використання культурних традицій, щоб проводити кожну частину свята, тому що так він стає своєрідним у кожному соціумі і піднімає настрій присутніх.

Всесвітній день снігу

Щороку в один з недільних днів січня з ініціативи Міжнародної федерації лижного спорту (FIS) зазначається нове свято — Всесвітній день снігу (World Snow Day) або Міжнародний день зимових видів спорту. Вперше дату відзначили тільки взимку 2012 року.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Головна мета Дня — підвищити інтерес до зимових видів спорту та залучити молодь в активний спосіб життя. В цей день традиційно проходять різні «снігові фестивалі», під час яких діти та дорослі зможуть взяти участь у змаганнях на ковзанах, лижах або сноубордах.

Всесвітній день релігії

Щорічно у третю неділю січня за ініціативою ООН увесь світ відзначає Всесвітній день релігії (World Religion Day). Свою історію це свято веде з 1950 року, коли національний орган управління Віри Багаї в США заснував його з метою проголошення єдиної сутності всіх світових релігій і демонстрації того, що релігія – це, насамперед, сила для об'єднання світу, а не розбрату.

Хрещення Господнє (Святе Богоявлення) у східних християн

Це одне з найдавніших християнських свят. Його встановили ще за часів апостолів. У свята є більш давні назви: «Елифанія», що перекладається як явище, і «Теофанія» - Богоявлення. Іноді його ще називають Святими Світами, Світами або празником Світел. Тому що сьогодні Бог прийшов у світ, щоб явити йому Світло Неприступне. Водосвяття проводять напередодні і в саме свято Богоявлення на честь того, як Спаситель Своїм Хрещенням освятив воду. Люди приходять до річок та інших водойм, щоб набрати води, скупатися в ополонці, яку перш освячують.

Знаменні події, що відбулися 19 січня:
1655 - в Охматівській битві українські козаки розбили військо Речі Посполитої.
1903 - оголошено проведення першої велогонки «Тур де Франс» - найпрестижнішого популярного спортивного велозмагання наших днів.
1907 - в журналі «Вар'єте» з'явилися перші рецензії на кінофільми.
1915 - француз Георг Клод отримав патент на неонову трубку, яку використовували для зовнішньої реклами.
1938 - американська фірма «General Motors» перша в світі почала серійне виробництво дизельних двигунів
1946 - створено Союз українців у Великобританії.
1955 - Президент США Дуайт Ейзенхауер дозволив вперше показати по телебаченню зняту прес-конференцію.
1963 - відбувся перший виступ гурту The Beatles на телебаченні
1966 - Індіра Ганді стала третім прем'єр-міністром Індії.
1978 - у Німеччині випущено останній автомобіль «Volkswagen Käfer».
2014 - у Києві на вулиці Грушевського почалося збройне повстання проти диктаторського режиму Януковича (Вогнехреща).

Народні прикмети на 19 січня

Іменини 19 січня:

Іван, Міхей, Роман, Лідія, Марія, Лаврентій, Андрій, Домніка.

Як повідомляв Знай.uа 19 січня в Україні відзначають Водохреща, не забудьте привітати близьких.

Також Знай.uа писав, існує один суперечливий напій, який продовжує життя.

Нагадаємо, щоб позбавитися від зайвої ваги, яка з'явилася за час свят, потрібно використовувати тільки один простий спосіб.