Щорічно в Україні середній стаж 60-річних громадян скорочується, а вимоги до нього зростають. На жаль, багатьом доведеться працювати до 63 і 65 років. Так, за вісім років в Україні тільки половині 60-річних громадян світить пенсія.

Про це стало відомо завдяки повідомленню Міністерства соціальної політики України.

Черги за пенсією в Дніпрі, фото Макса Бужанського
Черги за пенсією в Дніпрі, фото Макса Бужанського

За інформацією Мінсоцполітики, іншим доведеться працювати до 63 і 65 років. В першу чергу, такі прогнози стосуються тих, кому зараз близько 30-40 років і кого все ще не турбує тема "пенсія", все ще не поспішає заробляти стаж. Якщо після 50 виправити ситуацію вже не вийде, то в 30 ще є шанси подбати про майбутнє. Вимоги щодо стажу зростають щорічно. Якщо зараз, щоб пенсія настала, потрібно мати як мінімум 27 років стажу, вже через вісім років "норма" складе 35 років.

Головна проблема – те, що українці працюють неофіційно, трудяться “фрілансерами”, їздять на сезонні заробітки і залишаються без офіційного стажу. Вже зараз така ситуація призвела до величезного дефіциту в Пенсійному фонді. Однак, не варто забувати, що відсутні місяці можна придбати в податковій.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Пенсіонери, фото: pixabay.com
Пенсіонери, фото: pixabay.com

Так, в 2020 році 12 місяців стажу обійдеться в 24,9 тис. грн. А якщо, наприклад, не вистачає п'ять років, доведеться заплатити відразу 124,6 тис. грн. Як відомо, купувати стаж вигідно тільки тим, хто заробив на майбутні пенсійні виплати вище 2 тис. грн.

Розраховується вартість року за формулою: мінімальна зарплата на 22% на 2. Добровільно сплачувати ЄСВ щомісяця ще до того, як виповнилося 60 років. Тоді розмір платежу складе 22% від мінімальної зарплати, тобто 1039 грн.

Нагадаємо, як знайти роботу на пенсії: головні секрети для тих, кому за 50 і вище.

Як повідомляв Знай.uа в Україні подорожчає опалення: скільки доведеться платити в 2020, щоб зігрітися.

Знай.uа писав, дірку в бюджеті закриють з кишені українців, за що доведеться платити додатково.