В цей день відзначають ще одне свято в низці тих, які зауважують, що пройшла половина зими. В цей раз, день називають Агафієм Напівхлібником. В православ'ї відзначають день Климента Анкірського, а ще мученика Агафангела. Саме ім'я Агафангел часто носили ченці, а значить воно «добрий вісник». Але наші предки скоротили назву свята тільки до Агафія. А Напівхлібником він став, тому що дивилися, чи вистачить до наступного врожаю різних видів зерна і дивилися за коморами для нього. Якщо залишилася половина, то не доведеться голодувати.

Свята 5 лютого, фото: Бодибилдинг и фитнес
Свята 5 лютого, фото: Бодибилдинг и фитнес

Сім'ї з невеликим достатком можуть в цей день попросити Агафія і Всевишнього перед іконами про їжу та фінанси, щоб не померти з голоду, а також моляться про здоров'я. Адже здоров'я дуже важливо, особливо, коли немає засобів для життя. Також необхідно навести порядок в домі. Всі вікна, підлогу і навіть стіни потрібно помити, стелю очистіть від павутини і простежте, щоб ніде не було бруду. Те ж відноситься не тільки до вашого будинку, але і до господарських будівель, наприклад, до свинарника або в погреба. Дуже важливо, щоб скрізь був порядок.

Народні прикмети на 5 лютого

Популярні новини зараз
Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Зазвичай ще перевіряли засіки на пріле або зіпсоване гризунами зерно. Його слід спалити в окремій купі недалеко з коморою. Люди вірили, що зола зможе захистити від мишей та інших шкідників, що псують запаси, інакше можна всю зиму прожити в голоді. Але тим, у кого немає таких запасів, можна просто перебрати крупи, може щось докупити, що доведеться викинути. Перевірте їх на наявність молі.

Також в цей день є традиція годувати убогих і знедолених. Є повір'я, що якщо відмовити тому, хто просить допомоги, то на вас впаде сім бід. Дівчата, які збиралися виходити заміж вишивали рушник особливим чином. Інакше можна ще рік сидіти в дівках. Обов'язково це повинна бути квітка на всю довжину рушники і вишита дуже акуратно, а це рідко виходить.

Як повідомляв Знай.ua скоро День святого Валентина і ми зібрали декілька відмінних ідей для подарунка чоловікові.

Також Знай.ua писав, що за допомогою онлайн сервісу розмитнити евробляху буде набагато простіше.

Нагадаємо, Подоляк пояснив, чому так різко падає рейтинг нинішнього президента.