Як відомо, в 2019 році реальна зарплатня штатних працівників виросла на 9.8%. У Національному банку таке зростання пов'язують, зокрема, з великою кількістю українців, які виїхали за кордон на заробітки. Про це повідомляється в інфляційному звіті НБУ за січень 2020 року.

В Україні не вистачає робочої сили

"Згідно з результатами опитувань підприємств, третина підприємств відзначала недолік робочої сили серед найбільших факторів, що обмежують їх здатність збільшувати виробництво. Це найвище значення за останні роки", — сказано в звіті.

Слід зазначити, що брак працівників відчувався у всіх базових видах діяльності, а найбільше саме в будівництві та у переробній промисловості.

У Нацбанку додали, що одним з факторів нестачі робочої сили стало значна кількість українців, які поїхали працювати за кордон через більш високу зарплатню.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

В Україні не вистачає робочої сили

"Так, в 2019 році кількість українських трудових мігрантів у Польщі оцінювалася майже в 1 млн осіб. Значна частина трудових мігрантів — представники дефіцитних нині робітничих професій", - повідомляють в НБУ.

Нагадаємо, що кількість відмов громадянам України у в'їзді до Польщі в 2019 році становила 58,5 тисяч.

Як повідомляв портал "Знай.ua" в Україні закрилися сотні відділень банків.

Також "Знай.ua" писав, що згідно з даними Національного банку України, за підсумками 2019 року українські трудові мігранти здійснили близько $12 млрд грошових переказів.