Українців можуть змусити працювати по 12 годин на день, а платити їм за це будуть менше. Такі зміни перендбачає новий Трудовий Кодекс, який підгогтував Кабмін.

Згідно з останньою редакцією законопроєкту, тривалість робочого часу становить 40 годин на тиждень. Все, що більше цієї цифри – вважається понаднормово. З одного боку, в законі не прописана можливість збільшення робочого дня до 12 годин. А з іншого - не забороняється таке збільшення. Таким чином, новий закон створює умови, які дозволяють працювати по 12 годинт на день і марно сподіватися, що роботодавці не скористаються такою можливістю.

В законопрпоекті прописана норма, в якій зазначено, що між робочими змінами робітник повинен відпочивати не менше 12 годин протягом доби. Це менше, ніж у нинішньому КЗпП. Зараз тривалість відпочинку повинна бутив 2 рази більшою за час роботи.

Тобто зараз робітник має право відпочивати не менше 16 годин на добу, якщо його робочий день складає 8 годин. Якщо ж його робоча зміна становить 12 годин, тоді для відпочинку він повине мати 24 год чи більше.

Після змін в трудовому законодавстві робітника можуть змусити працювати в режимі 12/12.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Також в проекті йде мова про понаднормовому праці. Так, якщо робітник працює більше 40 годин на тиждень, йому повинні виплачувати більшу заробітну плату - розмір додаткових виплат становить, як мінімум, 20% від звичайної заробітної плати, а визначатися він повинен відповідно до трудовим або колективним договором.

Якщо закон ухвалять, то багато хто з робітників може втратити в зарплаті. Адже люди, які працюють в колл-центрах, ТРЦ, ресторанах та інших місцях, працюють більше 8 годин на день. І якщо сьогодні за старим КЗпП за переробку їм доплачували в 2 рази більше, то після змін ТК роботодавець може обмежитися коефіцієнтом доплати 1,2.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, працівники, які працюють неофіційно, тепер понесуть за це відповідальність