В Україні при нестачі страхового стажу його можна докупити. Та чи доступно це пенсіонерам і чи потрібно взагалі?

Пенсійна реформа, мінімальний розмір пенсій, її підвищення та страховий стаж, які обчислюються в Пенсійному фонді України - питання, які цікавлять не тільки пенсіонерів, а й тих, хто наближається до пенсії. Ці теми - одні з найбільш обговорюваних останнім часом, передає Politeka.

Як докупити пенсійний стаж. Фото: скриншот Youtube
Як докупити пенсійний стаж. Фото: скриншот Youtube

Сьогодні зовсім неважливо, хто та скільки працював, враховуючи радянський період чи без нього. Найголовніше - розмір оплати роботодавцем страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Страховий стаж можна розрахувати

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У тому випадку, якщо його не вистачатиме, можна докупити. Але вартість придбання стажу не така вже й маленька.

Страховий стаж - це період, впродовж якого ви чи хтось замість вас (наприклад, учбовий заклад, роботодавець) сплачував страхові внески до Пенсійного фонду України.

Поняття страховий стаж з'явилося в Україні у 2004 році. До цього стаж називався трудовим. Трудовий стаж - це той період роботи, що підтверджується записами у трудовій книжці або іншими документами, а не сплаченими страховими внесками, як це є зараз.

Як докупити пенсійний стаж
Як докупити пенсійний стаж, OnPress.info

Як перевірити свій стаж

Це можна зробити через інтернет - на порталі електронних послуг Пенсійного фонду, але спочатку слід пройти реєстрацію. Щоб користуватися цим порталом, треба або створити свій електронний підпис, або отримати реєстраційний код у відділенні Пенсійного фонду. І для цього треба туди прийти.

Досвід показує, що уся ця процедура досить непроста не лише для людей старшого віку, але й для молодших.

Крім того, у багатьох відділеннях Пенсійного фонду встановлені "інформаційні кіоски". Але, мабуть, найпростішим способом є звернення до інспектора Пенсійного фонду, який має доступ до порталу, і може за кілька хвилин видрукувати інформацію про ваш стаж.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше українцям довелося виборювати пенсії через суд, куди поділися заслужені гроші.

Як повідомляв портал "Знай.ua", субсидіанти масово втратять пільги, кому приготуватися до екстреної перевірки.

Також "Знай.ua" писав, що українцям підвищуватимуть пенсійний вік безкінечно, коли чекати заслуженого відпочинку.