Сьогодні в православ'ї День Симеона та Анни. Інші назви свята: "Семен Богоприємець", "Хранитель немовлят". Слово "Починки" народилося із звичаю починати підготовку кінської збруї - їздової і орної.

На 40-й день від народження Ісуса Його зустріли в Єрусалимському храмі святі Анна та Симеон. Їх і шанують сьогодні. Симеона назвали Богоприємцем, він був благочестивим праведником і вченим, який жив у Єрусалимі. Перекладаючи книгу пророка Ісаї, він засумнівався в словах "діва в утробі прийме і народить сина". Але йому явився ангел з обіцянкою, що старий не помре, поки сам не побачить дитину Діви Марії. Так і вийшло. Тоді у храмі була присутня і Анна, яка була благочестивою вдовою. Вона, як тільки дізналася про народження Спасителя, восславила його.

З вищеописаної історією і пов'язана ще одна назва, день також називали Хранитель немовлят. Люди звертаються сьогодні до святих Анни і Симеона, моляться, щоб новонароджені були здоровими.

Народні прикмети на 16 лютого

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Наші предки часто говорили в цей день: "Семен та Анна збрую починяют". А ось знамениту приказка "Готуй сани влітку, а воза - взимку" вже відносять до іншої назви свята – Починки. Його так назвали, тому що сьогодні ремонтували збруї та іншу кінську упряж.

Також була особлива традиція варити страву, під назвою соломата. Так називали борошняну кашу, хоча часто це був борошняний кисіль з пшеничного, житнього або ячмінного прожареного борошна, яке заварювали окропом і розпарювали у печі. Іноді до нього додавали жир, сало чи масло. Слово "соломата" запозичили з тюркських мов.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що безпечне керування дозволить українцям отримати зайву копійку.

Як повідомляв Знай.ua раніше, СБУшники стали посміховиськом через недоречне гасло.

Також Знай.ua писав, українці тепер зможуть відпочити на островах по безвізовому режиму.