Щороку 17 лютого віруючі православної церкви вшановують пам'ять преподобного Миколи, ігумена Студійського. Також у народі святого прозвали Миколою Студеним, оскільки цей день завжди вважався найхолоднішим в лютому.

Микола жив у IX столітті. З дитинства він проживав у Константинополі з рідним дядьком, ченцем Студійського монастиря. Після закінчення монастирського училища юнак прийняв постриг, а через кілька років отримав священний сан.

Микола Студійський

У часи гонінь християн в 813-820 роках преподобного Миколу часто брали під арешт, знущалися і били. Після приходу до влади матері майбутнього царя Феодора Миколу випустили з в'язниці.

Тоді він повернувся в Студійський монастир і став його настоятелем. Однак у 856 році новий правитель Варда знову почав гоніння. Тому Микола був змушений поневірятися сім років. Потім його знову ув'язнили. Після зміни влади в 866 році Микола знову зайняв свій пост в монастирі.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Народні прикмети на 17 лютого

За відкрите сповідання християнської віри і самовідданість Господь нагородив преподобного даром зцілення. У 868 році святий помер, але його мощі продовжували зцілювати хворих і немічних.

На Київській Русі цей день часто називали Вовчий сват. Люди вірили, що в цей час у лісах в розпалі звірині весілля. Вважалося, що "про звірині стежки в лісі знає лише Микола Студений". І тільки йому було відомо, де знаходиться лігво вовчиць, і як пускаються в танок лисиці.

Святому Миколаю моляться про зцілення від хвороб, читають молитви і замовляння від зустрічі з диким звіром.

Студеним Миколу прозвали невипадково. Рідкісний рік на Русі в цей день не було морозів. З цього приводу залишилися приказки: "Студений день - знову шубу одягни"; "На Студеного Миколу снігу навалить гору". Крім того, на Миколая спостерігали за деревами. Якщо довгі ялинові гілки згинаються до землі, значить, скоро буде хуртовина. А якщо листяний ліс чорніє — можна чекати відлиги.

17 лютого жінки намагалися переробити всю хатню роботу. Вони прибирали в хліві, доглядали за тваринами, читали над худобою спеціальні охоронні молитви, щоб уберегти їх від заблукалих з лісу звірів, що траплялося досить часто. Також 17 лютого знахарі заговорювали вітер, робили закоти і привороти, лікували хвороби підшлункової залози і шлунка.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що безпечне керування дозволить українцям отримати зайву копійку.

Як повідомляв Знай.ua раніше, СБУшники стали посміховиськом через недоречне гасло.

Також Знай.ua писав, українці тепер зможуть відпочити на островах по безвізовому режиму.