У Батьківську суботу покійних рідних і близьких поминають особливим чином. Дізнайтеся про церковні заборони й дозволи у цей день. Що можна й потрібно робити? Читайте також про те, що не роблять 22 лютого.

Батьківські суботи 2020: які дати святкування?

Щорічно дати Батьківських субот змінюються, тому що вони прив'язані до великого церковного свята Пасхи. Залежно від її дати святкування і визначаються дні Батьківських субот.

Всього їх щороку сім. Найперша і найближча відзначається у суботу, 22 лютого. Її ще прийнято називати Мясопустною. На Великий піст цього року припадає три Батьківських суботи: 14, 21 і 28 березня (друга, третя і четверта седмиці Великого посту відповідно).

Наступна поминальна субота відзначається у кінці квітня 2020 року, 28-го числа. Цей день прийнято називати в Україні Радоницею або Гробками. У деяких населених пунктах ця дата може відрізнятися.

У цей день практично всі люди провідують могили покійних, масово відвідуючи кладовища, з'їжджаються із різних куточків країни, щоб провідати та пом'янути покійних.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Вселенську Троїцьку Батьківську суботу відзначатимуть перед Трійцею 6 червня. День святої Трійці припадає у цьому році на неділю, 7 червня. І Троїцька поминальна субота передує їй.

Батьківська субота 22 лютого 2020, YouTube
Батьківська субота 22 лютого 2020, YouTube

Остання, Дмитріївська, відзначається восени, 7-го листопада. У 2020 році вона припадає напередодні дня великомученика Димитрія Солунського, 8-го числа, на честь пам'яті якого й названа.

Що треба робити у Батьківську суботу 22 січня?

Як правило, кожна Вселенська поминальна субота повинна починатися із молитви за покійних. Православним варто відвідати церкву. Люди приходять у Батьківську суботу на службу в храм, щоб попросити у Бога прощення за гріхи померлих.

У православ'ї вважається, що й після смерті люди живуть. І їх душі потребують покаяння. Молитва за померлих допомагає вимолити у Бога прощення за їх гріховні діяння за життя.

У церкві православним варто прислухатися до слів молитви священнослужителів. Потрібно вдуматися у сенс сказаних слів. Звернути увагу на спів. І намагатися відстояти заупокійну Вселенську службу в храмі до кінця.

На цій Батьківській панахиді віруючі повинні щиро молитися за упокій душ покійних. Просіть під час заупокійного богослужіння милосердя й прощення перед Всевишнім.

Мясопустна субота 22-го числа відзначається у суботу, за тиждень до початку Великого посту. Така назва закріпилася за нею із огляду на те, що наступний тиждень - Масляна. Саме тому за старих часів Мясопустну суботу називали ще Малою масницею.

22-го лютого 2020 року можна поминати усіх хрещених померлих рідних і близьких. У цей день у православних храмах України служиться особлива Вселенська панахида. Віруючі згадують покійних, ставлять заупокійні свічки. Після відвідин церкви варто відправитися на кладовище.

У Батьківську суботу можна прибирати на кладовищі. Щоправда, 22-го січня ще холодно для прибирання, тому її варто відкласти до найближчих теплих днів. Найголовніше - потрібно відвідати кладовище до обіду, після відвідування церкви. У православ'ї вважається, що потім покійні відпочивають. І у вечірній час їх краще не турбувати.

Напередодні батьківської суботи, тобто ввечері в п'ятницю, у православних храмах служать Велику заупокійну панахиду. Її справляють у православних храмах у 2020 році напередодні Батьківської суботи, в п'ятницю, 21-го числа.

Батьківська субота 22 лютого 2020, bereznjaki
Батьківська субота 22 лютого 2020, bereznjaki

А вранці наступного дня служитиметься заупокійна Божественна літургія. І тільки після неї слідує загальна панахида. Прийшовши до храму, важливо написати заупокійні записки, де треба вказати: «Про упокій». І перерахувати імена покійних рабів Божих, за яких ви хочете подати записку за упокій на парастас.

Навіщо приносять продукти у храм?

До церкви прийнято йти у Батьківську суботу не з порожніми руками. Треба виявляти свою милість за померлих продуктами. Можна приносити на «канон» у храм хліб, печиво, булочки, цукерки, фрукти, вино «Кагор» та інші пісні продукти.

Деякі люди не знають, навіщо приносити їжу на «канон» у храм за упокій. Це давня церковна традиція поминання покійних. Раніше парафіяни після ранкової служби сідали за один загальний стіл. І поминали померлих принесеними продуктами. Зараз їжа, яку приносять християни, йде на потреби приходу й іде малозабезпеченим.

Вважається, що, коли ми милосердні та роздаємо милостиню, то наша допомога нужденним полегшує тягар покійних на тому світі. Господь дарує їм прощення і Царство Небесне. Ось чому в Батьківську суботу важливо бути милосердними й добрими.

На могили також прийнято класти частування для покійних. Найчастіше це печиво, цукерки, яблука, банани, мандарини, вафлі, які згодом віддають комусь за упокій і Царство Небесне покійної душі раба Божого.

Батьківська субота 22 лютого 2020, bereznjaki
Батьківська субота 22 лютого 2020, bereznjaki

Раніше у Батьківські суботи було прийнято їсти кутю. І досі ця страва - обов'язкова під час поминок. У М'ясопусну суботу 22 січня за поминання покійних кутя повинна бути на столі православних. Вона може бути із додаванням родзинок, горіхів, халви, цукатів або меду.

Якою має бути молитва у Батьківську суботу 22 лютого?

Молитва, яка читається християнином за упокій душі ближнього, може починатися словами: «Пом'яни, Господи Боже наш...» Але може читатися не тільки ця «Молитва про померлого християнина», а й «Молитва вдівця» у разі, якщо пішла із життя дружина.

Дружині, яка втратила чоловіка, варто читати «Молитву вдови». Якщо померли діти або дитина, - «Молитву батьків про покійних дітей». За покійних батьків, матерів читають «Молитву дітей про покійних батьків».

Померлі не можуть читати за себе молитви й каятися. А живі повинні робити це за них. Ось чому важливо провести ранок Батьківської суботи 22 лютого у молитві. Згідно із церковними канонами, для душ покійних дуже важлива молитва живих і покаяння.

Батьківська субота 22 лютого 2020, bereznjaki
Батьківська субота 22 лютого 2020, bereznjaki

І пам'ятайте про те, що головне 22-го лютого - не поїхати з ранку на кладовище. А відправитися спочатку до храму на ранкову службу. Ваші молитви й покаяння набагато важливіші для покійних. А вже після цього можна провідати могилки. Прибирати на них дозволяється у будь-які дні, крім церковних свят.

Чого категорично не можна робити у Батьківську суботу 22 січня?

Із давніх-давен існують певні церковні заборони. Що стосується відвідин могил рідних і близьких у інші дні, то у великі церковні свята цього робити не можна. Наприклад, категорична заборона на відвідування кладовища на Різдво, Великдень, Благовіщення, Трійцю.

Із давніх-давен у християнстві прийнято вважати, що на великі церковні свята душі покійних відправляються до церкви. У храмах вони разом із живими радіють великим християнським святам.

Батьківська субота 22 лютого 2020, bereznjaki
Батьківська субота 22 лютого 2020, bereznjaki

Що стосується заборон Мясопустної Батьківської суботи 22-го лютого, то у цей день є табу й прикмети, яких православні дотримуються:

  • Не можна ставити заупокійні свічки та молитися за нехрещених померлих.
  • Не можна писати заупокійні записки за самогубців.
  • Не можна голосно розмовляти на кладовищі, розпивати алкогольні напої, їсти, веселитися, сміятися, вести пусті розмови, говорити по мобільному телефону.
  • Не можна рахувати гроші на кладовищі, говорити про них, діставати із кишень, давати чи просити у борг.
  • Не можна нічого нести додому із кладовища: рвати якісь рослини, піднімати щось. Інакше негативна цвинтарна енергія разом із принесеним із кладовищем прийде до вашої оселі.
  • Не можна у цей день прати, шити, різати, виконувати будівельно-ремонтні роботи.
  • Не можна відмовляти у цей день у милостині. Якщо людина просить про допомогу, варто простягнути їй руку допомоги.
  • Не можна, йдучи із кладовища, говорити покійному: «До побачення!» Вважається, що у такому випадку людина накликає на себе біду. І незабаром може померти або загинути. Прощаючись із покійними, варто казати: «Прощай!» або «Прощайте!»
  • Не можна залишати на могилі покійного цигарки або склянку (пляшку) із вином, горілкою чи будь-яким іншими спиртним. Деякі люди ставлять і кажуть, що покійний любив за життя випити або палити. Але цього не варто робити.
  • Не можна піднімати на кладовищі річ, яку ви упустили. Вважається, що загублений предмет повинен залишитися мертвим.
  • Не можна лаятися на кладовищі, сваритися, з'ясовувати стосунки.
  • Не можна насміхатися над ким-небудь, баламутити і жартувати.

Смерть близької людини - це трагічна подія, яку потрібно пережити, із якою варто змиритися. Головне - пам'ятати хороше про покійних і згадувати тільки найкраще і добре. А ще - справляти панахиди та щиро молитися.

У православ'ї вважається, що надаючи таким чином данину покійним, вони обов'язково почують живих. Гаряче благання за близького - це допомога померлому в очищенні, порятунок його душі від гріхів.

Для Всевишнього покаяння живих стають плодом прощення гріхів мертвих. Господь чує щиру молитву й молитву про прощення гріхів покійних родичів. І дарує їм Царство Небесне.

Фото

Батьківська субота 22 лютого 2020, YouTube
Батьківська субота 22 лютого 2020, YouTube

Батьківська субота 22 лютого 2020, volyn
Батьківська субота 22 лютого 2020, volyn

Батьківська субота 22 лютого 2020, svsobor.com
Батьківська субота 22 лютого 2020, svsobor.com

Батьківська субота 22 лютого 2020, UAportal
Батьківська субота 22 лютого 2020, UAportal

Батьківська субота 22 лютого 2020, bereznjaki
Батьківська субота 22 лютого 2020, bereznjaki

Відео