Як відомо, український бізнес отримав через коронавірус ряд поблажок. Закон вже набув чинності, зокрема, запроваджено мораторій на перевірки, від сплати ЄСВ були звільнені ФОПи, скасовано штрафи за несплату окремих податків і несвоєчасні звіти, а також на деякий час відтерміновано введення нових правил РРО.

Залишається питання, чи дійсно дані пом'якшення податкової політики якісно допоможуть бізнесу пережити кризу і карантин? На ці питання шукали відповіді журналісти одного з українських видань.

Карантин в Україні, скріншот: YouTube
Карантин в Україні, скріншот: YouTube

Гроші і податки

Ще 18 березня 2020 року український президент Володимир Зеленський підписав пакет законів, який стосується підтримки платників податків на час національного карантину (закони № 3220, 3219, 2538, 2539). Курс, звичайно, правильний, але неповний і не комплексний.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

А неповний він тому, що, наприклад, у Сполучених Штатах Америки взагалі оголосили про податкові канікули. А не комплексний – є й інші механізми підтримки вітчизняного виробника під час кризи, без значного збитку для бюджету. Так, ФРС США взагалі пішла на чергове кількісне пом'якшення і практично обнулила ставку. А у нас Нацбанк продовжує тримати її на рівні 10%. Тобто у нас суцільний "грошовий голод".

Банкомати, фото: procherk.info
Банкомати, фото: procherk.info

Мораторій на сплату податків

Під час карантину взагалі повинен був бути введений мораторій на сплату податків, підкреслює економіст Олексій Кущ.

"Це повинна була бути відстрочка або взагалі скасування податків. Але всі податки, крім ПДВ, для зупинених підприємств (які частково простоюють) повинні були бути відстрочені. Крім того, обов'язково повинні були бути відстрочені податки на працю. Тобто це прибутковий податок, ЄСВ", - заявив економіст.

На думку експерта, в умовах такої серйозного кризи потрібно було б стимулювати фінансові спроможності підприємств по виплаті зарплати.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ПриватБанк знову подав до суду на Коломойського - сума перевищує транш МВФ.

Як повідомляв Знай.uа хороший друг або підступний ворог – на прикладі показали, як працюють транші МВФ, відео.

Знай.uа писав, Верховна Рада "розбудила" гривню, курс долара надихнув українців.