В Україні набули чинності нові карантинні обмеження. Тому, якщо ви опинилися в парку, на спортивному майданчику чи у компанії трьох і більше осіб, то до вас з претензіями можуть підійти поліцейські. Правоохоронці у таких випадках виписуватимуть адмінпротокол, звинувативши вас у порушенні карантину.

З 6 квітня адмінпротокол і штраф в 17 тисяч грн можна отримати за відвідування парків, дитячих і спортивних майданчиків, а також за появу на вулиці без маски. Штраф можна вихопити навіть просто гуляючи по вулиці, але в компанії з двома і більше людьми, навіть якщо вони члени вашої родини.

Як потрібно себе поводити під час карантину, якщо до вас підійшли поліцейські.

Як себе поводити

Адвокат Ростислав Кравець розповів, що порібно робити, якщо з претензіями до вас підійшли силовики.

Адвокат змоделював ситуацію, коли вас зупинили в парку. За його словами, зустріч з поліцією повинна пройти за наступним сценарієм:

якщо до вас звернувся поліцейський, то ви з моменту зупинки повинні зафіксувати час. Можете почати відеозйомку. Після цього коп повинен пояснити причину зупинки, а також вимагати пред'явити посвідчення особи;
ви можете відразу ж вимагати правову допомогу - адвоката;
якщо документа у вас немає, то протокол на вас скласти не зможуть. Зате зможуть затримати на три години для з'ясування особи. Навіть якщо особистість не буде з'ясована, то копи зобов'язані вас відпустити через три години після затримання. Муніципальна варта може вас затримати не довше, ніж на годину. Якщо вас тримають понад цього часу - це порушення, яке стане причиною судового розгляду;
отримавши посвідчення, поліція може скласти протокол за порушення правил карантину. При цьому протокол силовики зобов'язані складати, залучаючи двох понятих. Представники Муніципальної варти в якості понятих виступати не можуть. Як шукати двох понятих в парку під час карантину? Це вже проблеми силовиків.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

карантин в Україні, фото: Уніан
карантин в Україні, фото: Уніан

Відзначимо, що силовикам ще потрібно буде в протоколі пояснити, чому його виписують. Людина може вигулювати собаку або ж направлятися в супермаркет чи аптеку через парк. У будь-якому випадку, все це можна буде вже пояснити в суді.

Після цього поліція передає протокол до суду, на який вас повинні викликати за місцем адмінпорушення. Сам протокол суд повинен розглянути протягом 15 днів з моменту передачі.

Як оскаржити

Заходи, прийняті Кабміном, критикують українці, а також громлять в мережі юристи. Їхні аргументи в майбутньому можна буде навести в суді, щоб вас звільнили від штрафу і адміністративної відповідальності.

Ростислав Кравець акцентує увагу - Кабмін перевищив свої повноваження. У суді це буде дуже легко довести.

"Закон говорить, що Кабмін не може обмежити пересування громадян. Він не може закривати майданчики, виробництво, обмежувати проїзд в громадському транспорті. Також не можна обмежувати перебування в компанії більше трьох осіб. Незрозуміло, на якій відстані ці люди будуть вважатися групою - 3 метри, три чи кілометр. Це грубе зловживання владою органами Нацполіціі і Нацгвардії ", - говорить Кравець.

карантин в Україні, фото: Національна поліція
карантин в Україні, фото: Національна поліція

Юрист Олександр Гуміров хоче через суд визнати карантин незаконним. Він стверджує, що не може миритися з саботажем і знищенням економіки України, з нехтуванням конституційних прав українців. При цьому, коронавірус він називає всього лише гострим респіраторним захворюванням.

"Рішення суду буде підставою для людей, які постраждали від застосування незаконних заходів, вимагати в суді скасування накладених штрафів і відшкодування державою збитків і моральної шкоди. Заборона роботи громадського транспорту є обмеженням права на свободу пересування. Заборона права на мирні зібрання може бути введений тільки судом. Заборона деяких видів підприємницької діяльності (ресторани, магазини, перукарні, спортзали, коворкінг, лекторії, побутові послуги) не передбачений жодним законом України і є дискримінацією ", - пише юрист.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як пересуватись машиною на карантині, список заборон і документів

Як повідомляв портал Знай.ua, карантин в Україні нищить провідні галузі.

Також Знай.ua писав, експерти дали поради, як не звихнутися на карантині