За тиждень розгорілися відразу два скандалу з українськими заробітчанами - європейці заявили, що готові оплатити літаки, щоб привезти українських заробітчан і не зірвати сезонні роботи. Але Україна несподівано заборонила вильоти трудовим мігрантам.

Мова йде про 300-400 тисяч чоловік. Заборону на такі польоти спочатку пояснили бажанням зрозуміти причину виїзду, яка ні для кого не є секретом.

Пізніше заробітчанам стали пропонувати роботу на батьківщині і пообіцяли дешеві кредити, а від заборони – відхрестилися. Наостанок український уряд і зовсім висунуло ультиматум європейським роботодавцям.

Заробітчани, скріншот: YouTube
Заробітчани, скріншот: YouTube

Всього за тиждень розгорілися відразу два скандалу з українськими заробітчанами. Незважаючи на наявність контрактів і вже організовані спецрейси, люди не змогли полетіти за кордон.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Коментуючи ситуацію, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль висунув іноземним роботодавцям умови:

"Уряд готовий до переговорів з європейськими країнами, які висловлять бажання офіційно запросити українських робітників на сезонні роботи. Важливою передумовою є легальне працевлаштування терміном від трьох місяців з дотриманням всіх соціальних гарантій і умов праці", – повідомив Шмигаль.

Заробітчани, скріншот: YouTube
Заробітчани, скріншот: YouTube

За словами віце-прем'єра з європейської та євроатлантичної інтеграції Вадима Пристайка, зараз в уряді готують єдиний алгоритм, як збирати пасажирів спецрейсів, проводити медичний огляд та організовувати їх обсервацію за кордоном.

"Ми не Радянський Союз, ми нікого не тримаємо за залізною завісою, а намагаємося упорядкувати працевлаштування за кордоном. Наше завдання – надати процесу закордонного працевлаштування максимальну організованість. По можливості ми очікуємо централізованого звернення урядів тих країн, які зацікавлені в наших робітників. Те, що український уряд може і має забезпечити – це безпека громадян, гідні умови їх перебування і безпечне повернення", – сказав Пристайко.

Документа, який описував би цей алгоритм, ще немає. Але фахівці припускають, що він ускладнить процедуру виїзду заробітчан.

Ось тільки в'їхати в інші країни з біометричною паспортом або туристичній візі не вийде. Пускають тільки близьких родичів резидентів і осіб з видом на проживання. Іноді – іноземців з робочими візами. Воскобійник відзначає, що ті, у кого вже є необхідні документи, не чекають завершення карантину.

"Людям, щоб виїхати за кордон і отримати робочу візу, потрібно отримати запрошення від роботодавця. А для того, щоб отримати запрошення, потрібно щоб почали працювати кур'єрські служби... Ті, хто раніше отримали робочі візи, можуть і зараз приїжджати до країни, де вони хочуть працювати. Наприклад, Польща досі пропускає людей з наявністю робочої візи або карти поляка", – пояснює експерт.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українцям заборонили виїжджати на заробітки, як тепер потрапити до Польщі.

Як повідомляв портал Знай.uа, посуха в Польщі поклала край планам заробітчан, такого не було останні 100 років.

Також портал Знай.uа писав, що Європа зглянулася над українцями і пустила на заробітки, але є великий нюанс.