Верховна Рада України розгляне законопроєкт, який має заборонити діяльність так званих фінансових пірамід і встановлює відповідальність за їх організацію.

Джерело: Проект Закону про заборону фінансових пірамід в Україні №3479 від 14.05.2020, розміщений на сайті ВРУ.

"В Україні поза межами контролю зі сторони Держави залишається питання залучення активів фізичних та юридичних осіб у фінансові піраміди.

У багатьох країнах світу фінансові піраміди заборонені, а діяльність щодо їх створення, функціонування, інформаційного супроводження тягне відповідальність, визначену законом", - йде мова у пояснювальній записці.

На думку законодавців, мета законопроєкту - захистити інтереси українців.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок
Показати ще

"На ринку постійно виникають нові піраміди. Фантазія авторів шахрайських схем не знає кордонів, а бажання населення розбагатіти швидко і не докладаючи жодних зусиль з роками не зменшується.

При важкому економічному, соціальному і політичному становищі, люди шукають альтернативні джерела доходу і потрапляють в лапи шахраїв і аферистів. <...> Така ситуація лише множить чинники, які призводять до зубожіння переважної частини учасників фінансових пірамід, які піддалися спокусі швидкого збагачення і знищує довіру до легальних фінансових установ та держави в цілому", - пояснюють законодавці.

За створення і діяльність фінансової піраміди, а також за поширення інформації про неї, пропозиція участі в ній або залучення (отримання) коштів і (або) іншого майна за допомогою фінансової піраміди в новому законопроєкті передбачено покарання у вигляді штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років.

Фінансова піраміда, фото Pxhere
Фінансова піраміда, фото Pxhere

Якщо дії будуть вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, то зловмисників чекає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо організатор піраміди запустить проєкт великих розмірів і буде використовувати електронно-обчислювальну техніку, інформаційні, телекомунікаційні та інформаційно-телекомунікаційні системи і мережі, системи електронних платежів, то йому загрожує позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією майна.

Якщо він буде діяти з групою осіб або піраміда роздується до масштабів особливо великих розмірів, то їм загрожуватиме строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні новий бум фінансових пірамід.

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський прийняв рішення, яке остаточно "поховає" Раду: опубліковано документ.

Також Знай.ua писав, що Хитрі ділки простягнули руки до грошей українців: список підозрілих схем.