Електронний лікарняний в Україні очікували запустити ще у квітні 2020 року. Такі заяви робили Мінсоцполітики в січні, а також експрем'єр-міністр Олексій Гончарук у березні 2020 року.

Читайте Знай в Google News!

Водночас міністр охорони здоров'я Максим Степанов раніше заявляв, що система електронних лікарняних може запрацювати у тестовому режимі із серпня 2020 року.

Максим Степанов, скріншот з відео
Максим Степанов, скріншот з відео

Однак, зараз міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що е-лікарняні запрацюють вже з 2021 року. За його словами, електронні лікарняні будуть одразу в електронному вигляді, нічого дублювати не потрібно.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Запуск е-лікарняних дозволить не лише скасувати лікарняний як паперову довідку, що є елементом бюрократії, а й заощаджувати час лікарів та пацієнтів. Крім цього, це можливість швидко та ефективно оплачувати лікарняні без фізичних контактів, гарантувати обґрунтованість виплат та економити державні кошти. Це буде звичайна форма в онлайн-системі, заповнення якої займатиме кілька хвилин. Після цього підписаний електронним підписом документ автоматично надсилатиметься до інших державних органів для виплат.", - повідомив Федоров. Михайло Федоров

Михайло Федоров, скріншот: YouTube
Михайло Федоров, скріншот: YouTube

Заступник міністра соціальної політики Олег Коваль пояснив, що лікарі, які будуть видавати лікарняні, повинні підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. Потім через реєстр в Пенсійному Фонді інформація автоматично передаватиметься у Фонд соціального страхування.

"Лікарняний матиме фіксований термін. Наразі в країні працюють протоколи. Кожна хвороба в середньому має відповідну кількість днів для лікування. Наприклад, певною хворобою людина хворіє 6 днів. Лікарняний відразу відкривається на 6 днів. Він відкривається закритим. Якщо людина поправила своє здоров’я, вона може не йти до лікаря, щоб закрити лікарняний, а просто виходить на роботу. Якщо ж людина потребує ще лікування, вона звертається знову до лікаря і в день закриття попереднього лікарняного відкривається новий", – додав Коваль. Олег Коваль

Також, за його словами, це дозволить відстежувати, чи лікарняний видав профільний лікар. Це пришвидшить процедуру отримання страхових виплат, а також зменшить шахрайство навколо цієї теми: раніше за фейкові лікарняні купували за 200-300 грн.

Ексміністр кабінету міністрів Дмитро Дубілет зазначав, що людям можна буде не відвідувати лікарню окремо, щоб закрити лікарняний.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, тисячі українців позбавлять соцдопомоги: хто залишиться без грошей вже у січні. Наступного року пенсії перестануть виплачувати тим, хто недобрав певну кількість років роботи.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українців без масок почнуть штрафувати: Зеленський підписав указ. Володимир Зеленський підписав закон, що передбачає штрафи за перебування у громадських закладах і транспорті без засобів захисту.

Також "Знай.ua" писав, в українських лікарнях не вистачає ліжок для хворих? Степанов зробив термінову заяву. Вже довгий час ширяться чутки про те, що начебто в українських лікарнях через велику кількість хворих на коронавірус, не вистачає ліжок. Ситуацію прокоментував міністр охорони здоров'я Максим Степанов.