Відомий економіст Юрій Атаманюк звернув увагу українців на перспективи, які відкриває для нашої країни формування в Південно-Східній Азії Всестороннього регіонального економічного партнерства (ВРЕП).

До цього об'єднання входять 15 найбільш розвинених країн регіону, зокрема, Китай, Японія, Сінгапур, Південна Корея та Індонезія.

Експерт нагадав, що у світі існують кілька таких об'єднань, наприклад, Євросоюз, СНД і американо-канадсько-мексиканське партнерство. Але в цьому випадку особливу роль грає фактор населення: в країнах ВРЕП загальне число жителів становить 2,2 мільярда осіб, а, наприклад, в країнах ЄС - лише пів мільярда.

Якщо ж врахувати, що за сукупним ВВП це партнерство на два мільярди перевершує американо-канадсько-мексиканське, то стає ясно: на світову арену виходить гравець, здатний скласти конкуренцію і США, і Євросоюзу.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

«По-перше, союз цих країн не буде залежати від долара так, як було раніше. У найближчі роки ми станемо свідками того, як курс китайського юаня буде збільшуватися в порівнянні з доларом. Американська економічно-фінансова гегемонія буде потроху затухати», - говорить Атаманюк.

Що ж стосується України, то ми як і раніше слабкі та потребуємо кредитах. Західні країни готові їх нам давати, але з політичними умовами та під 4-4,5 відсотка річних. Але ж є у світі інші сили: і «азійські тигри», і держави Затоки. Ми ж поводимося так, немов їх немає.

Що Україна здатна запропонувати азійським гігантам? Наприклад, продовольство. Китай в великих масштабах закуповує у нас масло, зерно, кукурудзу. Японія імпортує 80 відсотків харчових продуктів, а Сінгапур повністю купує їх за кордоном.

«ВРЕП зацікавлене в тому, щоб убезпечити себе від майбутнього продовольчої кризи, і тут Україна може виступити інвестиційним майданчиком. Насправді нашу економіку дуже просто завести, було б бажання», - упевнений аналітик.

Раніше він розглядав перспективи карантину в Україні.

Також Атаманюк попередив, що локдаун доб'є нашу економіку.