Відомий економіст Юрій Атаманюк пояснив, чим обернуться для України вимоги західних кредиторів.

Він нагадав, що основних вимог три: боротьба з корупцією, незалежність Національного банку і зменшення дефіциту державного бюджету.

Але це саме основні вимоги - список до них не зводиться, в ньому згадуються «інші структурні маяки». Це вимоги, по суті, не самого Міжнародного валютного фонду, а його акціонерів - США і провідних країн Європи, які мають в Україні свої інтереси.

Зокрема, їм потрібен доступ до українських ресурсів. Їм потрібно, щоб державними компаніями керували іноземні наглядові ради, потрібно, щоб медикаменти закуповувалися виключно через «Медичні закупівлі», де, як вони наполягають, теж потрібно створити таку наглядову раду. Їм потрібен повністю відкритий, в тому числі для іноземців, ринок землі. Їм потрібно, щоб Україна відмовилася від права брати кредити в Китаї, на Близькому Сході або де-небудь ще, за винятком МВФ, ЄБРР і Світового банку.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Крім того, їм потрібен тотальний контроль над українською судовою системою, що включає право призначення і зміщення суддів. Тоді акціонери МВФ зможуть провести або заблокувати будь-яке судове рішення в Україні за своїм бажанням.

Але провини Міжнародного валютного фонду тут немає, він лише служить інтересам своїх акціонерів. Це вина нашої еліти, нами ж наведеної до влади. Україна зараз, по суті, перетворилася в колонію, а в колоніях еліта може бути тільки компрадорської - діючої в інтересах метрополії.

Раніше Юрій Атаманюк стверджував, що українським робітникам не залишають іншого виходу, крім бунту.

Також, за його словами, влада має у своєму розпорядженні величезні ресурси для боротьби з пандемією, але не використовує їх.