Нещодавнє та дуже стрімке подорожчання яєць шокувало багатьох українців, проте ситуація потихеньку стабілізується. Причини зростання цін відомі всім - сезонний попит, значне скорочення поголів'я курей та падіння виробництва через війну в країні.

У Мінагрополітики повідомили, що закупівельні ціни на тендерах на курячі яйця припинили своє зростання. Станом на 20 жовтня середня закупівельна ціна торговими мережами склала 59,6 грн. за 1 десяток, а ось під кінець місяця (27 жовтня) ціна становить 60,1 грн. за десяток.

Яйця, фото: скріншот з відео
Яйця, фото: скріншот з відео

Більше того, для забезпечення попиту та стабілізації ринку виробники вже відновлюють поголів'я птиці.

"Орієнтовно до кінця року посадять як мінімум +6,5 млн шт. птиці, що на 35-40% більше у порівнянні до поголів’я вересня. Від моменту посадки до старту повноцінного знесення яєць проходить 150 днів (5 місяців). То ж, можемо очікувати зниження ціни до економічно обґрунтованої", - зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Також українцям пообіцяли, що зниження ціни буде тоді, коли збільшиться поголів'я курей-несучок.

Курки, скріншот: YouTube
Курки, скріншот: YouTube

За даними, найбільше падіння виробництв було зафіксовано у квітні 2022 року. Виробили 3780 млн. яєць, що на 17,3% менше виробництва у квітні 2021 року (4573 млн). З травня спад виробництва вийшов на плато, а з липня падіння трохи прискорилося. У вересні темп падіння знизився, було вироблено 9295 млн яєць, що на 15,7% менше, ніж у вересні 2021 року.

З початку вересня 2022 року динаміка ціна на яйця зросла з 29,91 грн. за 1 дес. у середньому по Україні до 62,01 грн. станом на 27 жовтня. При цьому найбільший приріст (16% на попередній тиждень) спостерігався 7 жовтня до ціни зафіксованої 30 вересня.

У міністерстві заявили, що зараз зростання роздрібної ціни суттєво уповільнюється, якщо тиждень тому ціна зросла на 9 в.п., то станом на сьогодні з 21.10 до 27.10 ціна зросла на 4 в.п.

Динаміка цін на яйця, дані Мінагрополітики
Динаміка цін на яйця, дані Мінагрополітики

Нагадаємо, чому пенсіонери, які працюють, отримують більше грошей: у ПФУ дали відповідь

Раніше ми писали про те, що найбільші штрафи за порушення правил дорожнього руху в Україні: можна купити нову "ластівку"

Як повідомляв Знай.ua, пенсія у воєнний час: українцям показали важливі суми за жовтень, чого чекати у листопаді