Українців навчили відрізняти сорти рису, і найголовніше – підробку від якісного продукту.

У магазинах пропонують багато різних сортів круп, проте всі вони мають свої особливості. Ціни на них теж різні – від 60-80 гривень до кількох сотень.

Ціни на крупи. Фото: скрін youtube
Ціни на крупи. Фото: скрін youtube

Найпопулярніший рис - шліфований. Він підходить для більшості страв, але саме його найчастіше підробляють. Пропарений рис вважається якіснішим, але ця думка помилкова, тому що при термічній обробці він втрачає більшість своїх корисних властивостей.

Нешліфований рис підходить не для всіх страв та його рідше підробляють. Смак цього рису жорсткіший. Чорний рис (чорний карго) - це не зовсім рис, це болотяна рослина, яка нагадує за смаком звичайний рис.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Басматі, Жасмин - це сорти вважаються якіснішими, але насправді всі назви рису зазвичай пов'язані з місцевістю, де його вирощують.

Супермаркет, крупи фото: Знай.ua
Супермаркет, крупи фото: Знай.ua

Щоб обрати якісний рис, потрібно звертати увагу на такі нюанси: він має бути великим, білим та однорідним, усі зернятка однакового розміру. Наявність яскраво-білих зерен в упаковці говорить про те, що вони не дозріли і при приготуванні зерна погано зваряться.

Лушпиння в рисі не повинно бути - це пил, який свідчить про низьку якість продукту. Дроблений рис – це відходи виробництва. Зазвичай їх фасують в окрему упаковку та продають за нижчою ціною.

Перевірити рис на якість будинку дуже просто - залити ложку крупи гарячою водою і почекати. Якісний повинен розбухнути, неякісний швидко перетворюється на кашу. Якщо залити рис холодною водою, то якісний набухає та тоне. Неякісний – спливає.

Можна підпалити рис запальничкою або сірником і оцінити запах та колір. Якщо запах буде ароматним, зерновим, то у вас якісна крупа. Якщо запах "хімічний", підробка.

На жаль, виробники все більше підробляють рис. Він може викликати отруєння, алергію та проблеми із травленням.

Рис. Фото: скриншот Youtube
Рис. Фото: скриншот Youtube

Раніше ми писали про те, як забути про безсоння: продукти, які допомагають швидко засипати і добре висипатися

Як повідомляв Знай.ua, без корвалолу в магазин краще не йти: цінники на яйця знову виросли

Також портал Знай.ua писав, що рибі в Україні прогнозують обвал цін: коли українці зможуть поласувати