Для наших читачів є важливі новини. Якщо ви, або ваші близькі за всіма ознаками потенційний солдат, необхідно бути інформаційно "підкованим". Так, українцям, які отримали повістку до військкомату, проте не з'явилися у вказаний час, загрожує адміністративна та навіть кримінальна відповідальність.

Про це детально можна прочитати в Законі України "Про військовий обов'язок та військову службу", проте лише сухими фактами це питання не обмежується. Давайте розумітися.

Повістка. Фото: Кореспондент
Повістка. Фото: Кореспондент

Адвокати роз'яснили, що максимальний штраф, який загрожує ухилистам – 8500 гривень. Саме таку суму можуть заплатити керівники підприємств за те, що не передали повістку своїм працівникам.

В Україні під час військового стану є 4 види повісток. Перший — це проходження термінової військової служби, їх зараз не видають. Є повістки щодо уточнення даних. Якщо її вручили і особа не з'явилася, за це передбачено адміністративну відповідальність. Є також повістка на проходження військово-лікарської комісії. За її ігнорування також загрожує адміністративна відповідальність. Суми штрафів відрізняються.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Кодекс України про адміністративні правопорушення за порушення законодавства про мобілізацію передбачає покарання – штраф від 1700 до 3400 грн. Якщо чоловік отримує повістку вдруге і не є у військкомат, він може бути покараний суттєвішим штрафом. Статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення може бути накладено штраф у сумі 5100 грн.

Воїни ЗСУ. Фото: скриншот Telegram
Воїни ЗСУ. Фото: скриншот Telegram

Кримінальна відповідальність загрожує тим, хто пройшов військово-лікарську комісію, їх визнали придатними та вручили мобілізаційне розпорядження, а вони не з'явилися до військкомату у встановлений термін. За це загрожує до 5 років позбавлення волі.

Водночас українська судова практика під час воєнного стану продемонструвала випадки, коли людей хотіли притягнути до кримінальної відповідальності навіть за повістку про уточнення даних. Тому в цьому питанні, як і у всіх інших, важливо мати досвідченого адвоката.

Нагадаємо, в Україні "заморозили" пенсійну реформу: як це позначиться на виплатах.

Раніше повідомлялося, як безробітним українцям оформити допомогу від держави: покрокова інструкція.

Також, загальна мобілізація в Україні: чоловіків позбавлятимуть деяких прав за відмову ставати на облік у військкомат.