Церква відзначає цей день на згадку про мученика Гордія Кесарійського. Наші пращури вважали, що сьогодні голодні відьми закінчують свої веселощі і починають доїти корів, та ще й так сильно, що бідні тварини гинуть.

Тому прийнято було прив'язувати свічку над брамою та просити домового подивитися за худобою.

Корови були надто важливими для наших предків, тому їх усіляко оберігали. Для цього слід взяти просалені свічки та прив'язати кілька з них над хвірткою або воротами. Можна ще попросити одного захисника доглянути тварин – Дворового.

Свята 16 січня, фото: Яндекс Коллекции
Свята 16 січня, фото: Яндекс Коллекции

Щоб Дворовий погодився захищати худобу, її треба задобрити. Спочатку зробіть коровай із трьох жменьок борошна. Одну візьміть із дому, другу – у сусідів, а третю треба освятити у церкві. Над ними промовте:

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня
Показати ще

[quote author=""]«Дворовий, ти мій рідний, скотинку мою убережи, молоко її збережи. Відьму від неї віджени, запутай їй шляхи ».

Потім такий коровай слід залишити в корівнику і шматочок дати корові. Ще її напувають молочною вівсянкою, чистять хлів і перевіряють на наявність щілин.

Сіра українська корова, фото: скріншот з відео
Сіра українська корова, фото: скріншот з відео

На Гордія є повір'я, що сніг, який випав сьогодні, має силу приносити жінкам красу. Потрібно набрати його в якусь ємність і обтирати вранці обличчям їм, а потім ще в обід та перед сном. Не витирайте його нічим. А воду, що розстала, не потрібно виливати. Зберіть її і щоранку оббризкуйте тіло і обличчя. Це принесе не лише молодість, а й красу дівчині.

Українці, сніг, зима. Фото: Знай.ua
Українці, сніг, зима. Фото: Знай.ua

Що не можна робити 16 січня

Цього дня дуже важливо відмовитись повністю від будь-якої роботи. Тому що по-іншому ви накличете на себе і свій будинок біду. Є повір'я, за яким не можна хвалитися і пишатися чимось, оскільки гординю вважають найбільшим смертним гріхом, а ім'я святого схоже на слово «гординя». Вірять, що якщо хвалитися цього дня, то Гордій все забере у цієї людини, і вона залишиться ні з чим.

Нагадаємо, що українцям роздають безкоштовні енергозберігаючі лампочки як отримати 5 штук.

Раніше ми повідомляли, що залишимося зі зв'язком у будь-якому разі? Українцям розповіли, чи готовий "Київстар" до тривалих блекаутів.