Одна з дивних особливостей сучасних літаків полягає в тому, що на борту є попільнички. Це вражає, адже палити не можна ні в одному з видів громадського транспорту, а тим більше в літаку. До того ж, куріння на 35 000 футів заборонено вже протягом 20 років. Заборона введена практично всіма авіалініями світу у зв'язку із заходами безпеки, і це чудово продемонстровано за допомогою спеціальної таблички "no smoking". До речі, використовувати електронні сигарети теж не можна.

Трохи історії

Адвокат Ральф Надер був одним з перших, хто закликав до заборони на куріння на борту. United Airlines першою ввела секцію для некурців у 1971 році. Американська заборона на куріння почалася з внутрішніх польотів, тривалість яких становить менше двох годин, в квітні 1988 року. Цікавим фактом є те, що деякі заборони застосовувалися до пасажирів і кабіні літака, але не до льотної палуби. Пілотам дозволялося продовжувати палити через побоювання з приводу можливих проблем безпеки польотів, викликаних відмовою нікотину у пацієнтів із залежністю.

Які наслідки

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Зазвичай пасажири, які палитимуть на борту, щонайменше, будуть оштрафовані (до 5000 доларів США) і в гіршому випадку будуть арештовані і затримані при посадці. У зв'язку з суворими заходами безпеки це часто викликає зрив рейсу. Можливо, після прибуття в аеропорт може знадобитися експрес посадка, щоб супроводити курця з літака.

Цих правил не завжди дотримувалися. У 2010 році катарський дипломат був заарештований після прибуття в міжнародний аеропорт Денвера через паління в бортовому туалеті на рейсі 663 United Airlines. Коли він зіткнувся з персоналом авіакомпанії, то жартома сказав, що намагався підпалити свої туфлі. 3 лютого 2013 року сім'я з чотирьох осіб звинуватили у курінні під час польоту Sunwing Airlines з Галіфаксу в Домініканську Республіку. Через них була здійснена аварійна посадка в міжнародному аеропорту Бермудських островів. Деякі члени сім'ї були заарештовані і згодом засуджені до штрафу в розмірі 500 доларів США або 10 днів у в'язниці.

Так чому ж попільнички досі присутні в літаках? Це повний абсурд? Чи перспективна можливість куріння під час польоту?

Це пояснюється тим, що якщо раптом хтось незаконно запалить цигарку на борту, то з цим треба щось зробити. Звичайно ж, сигарету необхідно буде загасити. І щоб не викликати пожежу, необхідно викинути недопалок. Саме тому в більшості країн попільничка є обов'язковою вимогою.

Портал "Знай.uа" писав про 5 цікавих фактів, пов'язаних з синдромом зміни часового поясу

Повідомлялося про нову главу в авіа-індустрії та запуску нового літака

Нагадаємо: як вибрати житло за знаком зодіаку