Щороку на рак печінки захворюють близько 250 тисяч людей у світі. Щоб убезпечити себе і своїх близьких, треба знати основні симптоми раку печінки, способи лікування і профілактики захворювання.

Які симптоми раку печінки?

У більшості випадків, з'являються загальні симптоми "злоякісної пухлини", на які пацієнти спочатку не звертають увагу. Прихований початок призводить до того, що лікарі визначають діагноз тільки на останніх стадіях захворювання.

Первинні прояви: гіпертермія, носові кровотечі, млявість, поява набряків, слабкість і швидка втома, жовтяниця, адинамія, нудота, кахексія, збільшення розмірів живота, блювота, пронос, зниження апетиту, зміна стулу і втрата ваги.

Додавання нових ознак раку печінки вказує, що злоякісне новоутворення досягло великих розмірів і тисне на органи, що знаходяться поблизу.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Кого не мобілізують до армії: перелік професій Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

У людей з компенсованим цирозом печінки може з'явитися несподіваний розвиток ускладнень, таких як жовтяниця, асцит, втрата маси.

Чим більше часу проходить після встановлення діагнозу, тим симптоми стають більш специфічні:
1. Біль.
2. Асцит.
3. Жовтяниця.
4. Лихоманка.
5. Носові кровотечі частішають.
6. Розширення капілярних судин шкіри (телеангіектазії).
7. Анемія.
8. Диспепсичні розлади.

Спостерігається дисфункція травної системи: діарея, метеоризм, блювання, нудота і як наслідок схуднення.

Об'єктивні ознаки раку печінки: при пальпації збільшена, щільна, горбиста, при аускультації вислуховується печінковий шум.

Діагностика

При появі перших симптомів раку печінки слід відразу пройти спеціальні методи діагностики у лікарів, які з точністю підтвердять або спростують поставлений діагноз.

Лікування

Повне вилікування раку печінки поки що не реальне. Лише при окремо розташованих невеликих вузлах, можна виконати резекцію. При злоякісному новоутворенні і метастазах, проводять видалення ураженої частки. Такі методи терапії пухлин, як променева терапія і хіміотерапія, майже не використовують, тому що рак печінки не сприйнятливий до існуючих протипухлинних засобів, а так само до опромінення.

Профілактика

Розвитку раку печінки сприяє алкоголізм, хронічний вірусний гепатит В, вплив отрут хімічної промисловості, паразитарні захворювання печінки. Найкраща профілактика – це турбота про своє здоров'я. І при будь-яких порушеннях у роботі організму, слід якомога швидше звернутися до лікаря.

Нагадаємо, що кожен четвертий українець страждає від надмірної ваги.

Як повідомляв портал Знай.uа, щорічно від наслідків вживання алкоголю помирає майже 3 млн осіб.

Також портал Знай.uа писав, чим небезпечні харчові добавки.