Здорові нігті повинні бути гладкими, вигнутими, з характерним блиском і без плям. Однак часом на них можуть виникати поздовжні і попереченые смуги.

На мові медицини вони отримали назву лейконіхія. Спершу на нігтях з'являються білі крапки. Через деякий час вони починаються витягатися, утворюючи горизонтальні або вертикальні смуги на нігтях. Іноді супроводжуються появою горбків.

Медики вказують такі причини виникнення смуг:

Неправильне харчування

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Виникнення смуг часом свідчить про надмірному вживанні вуглеводів, а також нестачі заліза і вітамінів групи B. Слід урізноманітнити раціон фруктами і овочами.

Порушення в роботі ендокринної системою.

Білі смуги на нігтях часто зустрічаються у людей, які страждають від ожиріння або цукрового діабету.

Дисфункція ЦНС і хвороби хребта

Смужки часто утворюються, якщо людина страждає від міжхребцевої грижі і в результаті виникнення пухлин.

Грибок і псоріаз

Шкірні захворювання часто призводять до того, що нігті починають кришитися, змінювати свою форму і колір.

Накладні нігті

Жінки, які люблять носити накладні нігті часто страждають від цього зовсім не естетичного стану. Вся справа в речовинах, які містяться в клеї та в матеріалах.

Крім цього, горизонтальні та вертикальні смуги на нігтях можуть з'явитися в результаті наступних причин: порушення роботи шлунково-кишкового тракту, серцево-судинні захворювання, проблеми з кровообігом, часті стреси, а також вік.

При виявлення одного із зазначених симптомів рекомендуємо звернутися до медичного фахівця для постановки точного діагнозу.

Нагадаємо, відеоігри з фізичними вправами зменшують хронічний біль у попереку у літніх людей на 27 %.

Як повідомляв портал "Знай.uа", австралійські вчені розповіли про сприятливі ефекти сексу на розумові здібності в літньому віці.

Також "Знай.uа" писав, що протизапальна дієта, до складу якої входять шоколад, червоне вино і пиво, сприяє довгого життя.