В Гонконзі зафіксовано перший випадок інфікування щурячим гепатитом.

Раніше у вчених не існувало доказів, що це захворювання може передаватися людям, пише MedicalXpress.

"Наше дослідження вперше переконливо доводить, що пацюча версія гепатиту Е (HEV) становить небезпеку і для людини", — заявляють представники університету.

Хвороба була виявлена у 56-річного чоловіка, який після трансплантації печінки у травні цього року, наполегливо проводив тести, намагаючись встановити причину поганого самопочуття.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

За словами дослідників, зараження швидше за все сталося через пишу, забруднену щурячою послідом.

Чоловік проживав у житловому комплексі, де неодноразово зустрічав сліди присутності щурів. Зараз постраждалий перебуває на лікуванні.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, людська версія гепатиту Е щорічно вражає 20 мільйонів чоловік у всьому світі. Інфекція поширюється через забруднену питну воду.

Симптоми включають пропасницю, блювоту і жовтяницю, а в окремих випадках — печінкову недостатність.

Також за словами дослідників, пацюча епідемія в Гонконзі загострилися в останні місяці через тривалого періоду спекотної і вологої погоди.

У минулому щури неодноразово ставали рознощиками небезпечних інфекцій, включаючи чуму XIV століття, яка за два десятиліття забрала життя не менше 60 мільйонів чоловік.

Нагадаємо, поїлки для собак рясніють загрозливими для життя бактеріями. Експерти вважають, що на рівні небезпеки миски для пиття тотожні собачих екскрементів.

Результати вивчення матеріалів, з яких зроблені миски, показали, що найчастіше бактерії розмножуються в пластикових поїлках. Дерев'яні навпаки рідше є осередком хвороботворних інфекцій.

Найбільш небезпечні види бактерій, включаючи сальмонелу і золотистий стафілокок, зазвичай зустрічаються в керамічних поїлках.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені стверджують, що власники котячих набагато рідше страждають від хвороб серця і мозку.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.