Харчові добавки можуть призвести до розвитку серйозних захворювань печінки.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПро одному випадку з харчовою добавкою на основі куркуми повідомляється в доповіді дослідників з Університету Арізони, який опублікований в журналі BMJ Case Reports.
Куркума — східна прянность, отримала широке застосування в народній косметології та медицині. Деякі заявляють, що вона знижує запальні ефекти в організмі. Інші — допомагає при остеоартриті та ревматоїдному артриті. Однак на цю тему проведено дуже мало досліджень.
Але нещодавній випадок показав, що харчові добавки на основі куркуми можуть серйозно пошкодити:
71-річна жінка дізналася з статей в інтернеті, що східна прянность запобігає ризик виникнення інсульту. Жінка придбала відповідну харчову добавку і ще 20 ліків з добавками.
Через вісім місяців після прийому у жінки виявили підвищений рівень ферментів печінки — ознаки хворої печінки. Подальші дослідження показали, що у постраждалої розвинувся аутоімунний гепатит, хвороба в результаті якого імунна система атакує печінку.
Найголовніше, що постраждала все це час замовчувала про прийом добавок з куркумою і зізналася в цьому лише через три місяці після того, як прочитала в інтернеті про негативні наслідки для печінки і прибрала з раціону цю добавку.
Наступні аналізи показали зниження рівня ферментів печінки. Автори доповіді також розглянули 35 попередніх досліджень куркуми і виявили, що близько 5 % учасників цих досліджень мали проблеми з печінкою, пов'язані з добавками.
Проте медики попереджають, що в разі проходження медичного обстеження необхідно повідомити свого лікаря про прийом дієтичних добавок.
Нагадаємо, британські дієтологи поставили під сумнів корисністю йогуртів.
Як повідомляв портал "Знай.uа" недавні дослідження показали, що 95 % представленої косметичної продукції в даній категорії містять у собі хоча б один інгредієнт, який викликає алергію.
Також Знай.uа" писав про 6 причин полюбити морську капусту.