Харчові добавки можуть призвести до розвитку серйозних захворювань печінки.

Про одному випадку з харчовою добавкою на основі куркуми повідомляється в доповіді дослідників з Університету Арізони, який опублікований в журналі BMJ Case Reports.

Куркума — східна прянность, отримала широке застосування в народній косметології та медицині. Деякі заявляють, що вона знижує запальні ефекти в організмі. Інші — допомагає при остеоартриті та ревматоїдному артриті. Однак на цю тему проведено дуже мало досліджень.

Але нещодавній випадок показав, що харчові добавки на основі куркуми можуть серйозно пошкодити:

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

71-річна жінка дізналася з статей в інтернеті, що східна прянность запобігає ризик виникнення інсульту. Жінка придбала відповідну харчову добавку і ще 20 ліків з добавками.

Через вісім місяців після прийому у жінки виявили підвищений рівень ферментів печінки — ознаки хворої печінки. Подальші дослідження показали, що у постраждалої розвинувся аутоімунний гепатит, хвороба в результаті якого імунна система атакує печінку.

Найголовніше, що постраждала все це час замовчувала про прийом добавок з куркумою і зізналася в цьому лише через три місяці після того, як прочитала в інтернеті про негативні наслідки для печінки і прибрала з раціону цю добавку.

Наступні аналізи показали зниження рівня ферментів печінки. Автори доповіді також розглянули 35 попередніх досліджень куркуми і виявили, що близько 5 % учасників цих досліджень мали проблеми з печінкою, пов'язані з добавками.

Тим не менше, дослідники не впевнені, щоб проблема криється в куркумі. На жаль, їм так і не вдалося вивчити зразок продукту. Можливо, що якісь речовини, присутні в добавках або комбінація інших ліків могли призвести до патології у літньої пані.

Проте медики попереджають, що в разі проходження медичного обстеження необхідно повідомити свого лікаря про прийом дієтичних добавок.

Нагадаємо, британські дієтологи поставили під сумнів корисністю йогуртів.

Як повідомляв портал "Знай.uа" недавні дослідження показали, що 95 % представленої косметичної продукції в даній категорії містять у собі хоча б один інгредієнт, який викликає алергію.

Також Знай.uа" писав про 6 причин полюбити морську капусту.