Протягом багатьох століть дріжджі грали важливу роль в харчовому раціоні людини. Ці одноклітинні гриби входять до складу хліба, пива та інших продуктів.

Останнім часом особливу популярність отримали харчові або дієтичні дріжджі. Їх рекомендують додавати в їжу для збільшення енергії та зміцнення імунітету організму, пише Medical News Today.

Що таке харчові дріжджі?

Походять від виду одноклітинних грибів, відомих як Saccharomyces cerevisiae. Харчові дріжджі схожі на ті, що ми використовуємо для випічки. Різниця лише в тому, що цей вид дріжджів пройшов термічну обробку і неактивний по собі.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Харчові дріжджі не містять глютен, цукор, сою, молоко, тому рекомендуються людям з алергією на харчові продукти або тим, хто дотримується суворих дієт.

Як правило, одна чверть чашки харчових дріжджів містить:

— 60 калорій;

— 8 г (г) білка;

— 3 г харчових волокон;

— 11,85 міліграма (мг) тіаміну або вітаміну B-1;

9,70 мг рибофлавіну або вітаміну В-2;

— 5,90 мг вітаміну B-6;

— 17.60 мкг (мкг) вітаміну B-12.

А тепер про корисні властивості дріжджів:

1. Запобiгають втомi

Багато виробників додають до складу харчових дріжджів вітамін B-12, дефіцит якого призводить до постійного відчуття втоми і слабкості.

2. Зміцнюють імунну систему

Дослідження показали, що гриби S. cerevisiae покращують імунітет і зменшує запалення, спричинене бактеріальною інфекцією.

3. Зміцнюють нігті, волосся і очищають шкіру

Харчові дріжджі перешкоджають випаданню волосся і ламкості нігтів. Також вони зменшують висипання у підлітків.

4. Підвищують чутливість до інсуліну, можливо

Деякі люди вважають, що харчові дріжджі покращують засвоєння глюкози у людей з діабетом 2-го типу, проте поки що дослідження цього не довели.

5. Рекомендуються вагітним жiнкам

Виробники часто додають до складу харчових дріжджів фолієву кислоту, яка забезпечує необхідну швидкість росту та розвитку майбутнього дитя.

Втім, перед внесенням харчових дріжджів в свій раціон настійно рекомендуємо проконсультуватися з медичним фахівцем.

Нагадаємо, м'ясні напівфабрикати і оброблене м'ясо збільшують ризик виникнення раку молочної залози у жінок, заявляють дослідники з Гарварду.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, що дієтологи стверджують, що жінки, в чиєму раціоні багато овочів, горіхів, оливкогового масла і морепродуктів, що на 22 % рідше страждають від інсульту.