Високі дози вiагри можуть призвести до порушення колірного зору.

Заявили дослідники з Школи медицини Икана на основі клінічного випадку 31-річного чоловіка, який надійшов у клініку зі скаргою на те, що бачить світ в червоному кольорі.

За словами потерпілого, зміни колірного сприйняття почалися незабаром після прийому силденафілу, який він придбав в інтернеті. Пацієнт прийняв високу дозу і світ буквально "убрався".

І хоча порушення зору входить в список побічних ефектів дії віагри, зазвичай дія проходить через добу. Чоловік же спостерігав світ в червоному спектрі протягом року.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Для того, щоб встановити причину, дослідники використовували передові методи: адаптивну оптику (АТ) і оптичну когерентну томографію (ОКТ).

АТ дозволяє лікарям вивчати мікроскопічні структури ока у живої тканини в режимі реального часу і переглядати окремі палички і колбочки сітківки.

З допомогою OCT лікарі переглядають сітківку в поперечному перерізі, даючи чітке уявлення про її шаруватій структурі. Метод використовується для діагностики таких станів, як глаукома і діабетична ретинопатія.

Команда детально вивчила клітинний склад сітківки потерпілого. Виявилося, що колбочки, які відповідають за колірне сприйняття, пошкоджені.

Аналогічний ефект спостерігається при пігментному ретиніті або дистрофії конуса, обидва з яких є спадковими захворюваннями сітківки.

"Наші результати повинні допомогти лікарям усвідомити потенційні клітинні зміни у пацієнтів, які можуть надмірно використовувати препарат. Тому медики повинні краще інформувати пацієнтів про ризики високих доз цих ліків", — заявляє провідний дослідник доктор Річард Розен (Richard Rosen).

Існує кілька препаратів силденафіл, відомі читачеві під торговою маркою "Віагра". Спершу препарат рекомендували для лікування стенокардії та інших серцево-судинних проблем.

Однак силденафіл не виправдав покладених на нього надій по лікуванню захворювань серця. Тим не менше, виявилося, що препарат здатний викликати ерекцію у чоловіків. Так з'явився найуспішніший препарат для лікування еректильної дисфункції.

Нагадаємо, британські медики схвалили медикаментозне засіб, що позбавить жінок від ранкової нудоти.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, комбіновані протизаплідні засоби зменшують ймовірність розвитку раку яєчників серед молодих жінок.