Дієта впливає на багато аспектів фізичного здоров'я і психологічного благополуччя.

Нове дослідження, представлене на Європейському конгресі нейропсихофармакологiї в Барселоні, показало, що харчовий раціон і вага можуть позначитися на ефективності лікування біполярного розладу, пише The Medical News Today.

Зокрема, здорова дієта полегшує терапію депресивних епізодів, неправильна дієта погіршує симптоми розлади.

Професор Мелані Ештон (Melanie Ashton) разом з колегами провела клінічне випробування, участь у якому взяли 181 доброволець, з яких 133 надали всі дані, необхідні для остаточного аналізу. Всі учасники страждали від депресивного стану при біполярному розладі.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Команда дослідників зміряла їх індекси маси тіла, рівень депресії і наскільки учасники експерименту могли нормально функціонувати щодня.

Протягом 16 тижнів команда випадково розподіляла всіх учасників на один з трьох видів лікування:

— суміш нутрицевтиків (або натуральних поживних речовин, іноді використовуються в якості альтернатив лікарських засобів і які можуть допомогти лікувати або запобігати хронічні захворювання), включаючи протизапальну речовину n-ацетилцистеїн (NAC);

— тільки NAC;

— плацебо.

Дослідники застосовували ці методи лікування поряд із звичайним лікарським засобом проти біполярного розладу.

Кожен чотири тижні лікарі вимірювали прогрес лікування, а також просили добровольців заповнити опитувальники.

Здорові дієти складалися з фруктів і овочів, тоді як погані дієти — їжі з високим вмістом насичених жирів і рафінованих вуглеводів, а також алкоголю.

"Ми виявили, що люди, у яких була більш якісна дієта, показали найкращий відповідь на лікування нутрицевтиків, ніж ті, хто повідомив про низькоякісної дієті", — заявляє професор Ештон.

Дослідники вважають, що якщо ці результати підтвердяться в більш великих клінічних випробуваннях, фахівці зможуть призначати дієтичні рекомендації людям з діагнозом біполярного розладу.

Як стверджують психологи, настрій у людей з біполярним розладом балансує між двома крайнощами: або вони до маніакального стану відчувають ейфорію, або занурюються в глибоку депресію.

Нагадаємо, нещодавні дослідження продемонстрували безліч переваг, пов'язаних з харчуванням цільнозерновими продуктами.

Як повідомляв портал "Знай.uа" поганий сон відбивається на наших дієтичних симпатії, втім, як і незбалансована дієта впливає на якість сну.

Також "Знай.uа" писав, про топ-10 найкорисніших продуктів на сніданок.