Забруднення повітря увійшло в список факторів, що провокують розвиток раку ротової порожнини.

Канцерогенність шкідливих викидів встановила команда вчених з Міністерства науки і технологій Тайваню, повідомляє "Журнал дослідної медицини".

Зокрема, команда вивчила вплив тонкодисперсних частинок — PM 2.5. Так називають елементи рідкої або твердої речовини, розмір якої становить 2,5 мікрометра і менше.

Попередні дослідження показали, що ці частки мають негативний вплив на серцево-судинну і дихальну функцію організму. Цього разу медики хотіли встановити, чи підвищена концентрація PM 2.5 збільшити ймовірність розвитку онкологічних захворювань

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Медики проаналізували дані 482 659 чоловіків у віці 40 років і старше період 2012-2013 рр. Потім вчені зібрали дані з 66 станцій моніторингу якості повітря на Тайвані. Звернувшись до медичних записів учасників, вчені змогли оцінити вплив кожного людини на PM 2.5.

По закінченню року рак ротової порожнини розвинувся у 1617 чоловіків. Слід зазначити, що учасники експерименту мали звичку жувати бетель, який теж провокує виникнення онкологічних захворювань.

Вчені порівняли рівні PM 2.5 нижче 26,74 мікрограмів на кубічний метр (мкг / м3) з показниками вище 40,37 мкг / м3. Вони виявили, що більш високі рівні PM 2,5 збільшують на 43 % ймовірність виникнення раку ротової порожнини.

Автори наукової роботи сподіваються встановити яким чином тверді частинки провокують онкологічні захворювання. Теоретично, можливо, справа в поліциклічних ароматичних вуглеводнях і важких металах. Ці частинки настільки крихітні, що організм без праці поглинає їх.

Серед інших факторів розвитку раку ротової порожнини вказані тютюн, алкоголь, папіломавірус людини і жувальний бетель, що являє собою суміш натуральних інгредієнтів, популярних в деяких частинах Південно-Східної Азії.

Нагадаємо, альтернативне лікування онкологічних захворювань може знизити ефективність медичних препаратів проти саркоми.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, що протиракова вакцина показала високу ефективність у боротьбі з HER2-позитивними видами раку, включаючи злоякісну пухлину молочної залози.