Нове дослідження, опубліковане на початку жовтня, заявило, що вживання бекона та інших напівфабрикатів збільшує ризик розвитку раку молочної залози.

Медики проаналізували 15 попередніх наукових робіт, участь у яких взяло 1,2 мільйона жінок і виявили, що люди, які щодня харчуються 25-30 грамами напівфабрикатів мали ймовірність виникнення раку на 9 % вище, пише Live Ѕсіепсе.

За твердженнями фахівців, рак молочної залози — широко распостранненое захворювання у жінок. У той же час беконы, хот-доги, шинка та інші напівфабрикати також знаходяться в списку найбільш популярних продуктів.

Тим не менш, необхідно віддавати собі звіт, що існують якісь обмеження для типу досліджень, метою яких є ув'язка певних продуктів з ризиками для здоров'я.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

Автори можуть оцінювати вплив споживання м'яса з високим і низьким рівнем обробки, проте даних завжди буде недостатньо. Крім того, результати дослідження ґрунтувалися на те, що учасники пам'ятають, якою була їх дієта, скажімо, півроку тому, що складно собі уявити.

Такий метод дослідження може містити значну кількість помилок або неврахованих даних.

Провідний автор резонансного дослідження Мар'ям Фарвид (Maryam Farvid) стверджує, що її команда покладалася тільки на дослідження, які обстежили жінок перш, ніж їм встановили страшний діагноз.

Критики вважають, що в ідеалі дослідники повинні були спостерігати за контрольованими дієтами перед тим, як жінками поставили діагноз, і уважно стежити за змінами в їх здоров'я — хоча ці умови надзвичайно важко дотриматися.

На думку деяких дослідників, 9-відсоткове збільшення ризику може бути статистичною помилкою, і цього недостатньо, щоб бити на сполох про шкоду напівфабрикатів.

Втім, разом з іншими чинниками (наявність гена раку або вік, при якому почалися перша менструація) напівфабрикати дійсно можуть впливати на розвиток онкологічних захворювань.

Тому вчені рекомендують зменшити в раціоні споживання м'яса і збільшити кількість рослинної їжі.

Нагадаємо, деякі дієти володіють лікувальними властивостями і можуть служити в якості профілактики онкологічних захворювань.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, що високий рівень антимюллерового гормону у жінок призводить до розвитку раку молочної залози.